Recension: Money Honey, och hur jag hamnade i den klassiska kvinnofällan

Ekonomiska frågor genom livets olika faser
Bokens första del följer den livscykel som gäller för många. Från att flytta hemifrån, hyra bostad i andra hand och att köpa sin egen bostad, vidare till att bli sambo med delad eller egen ekonomi, skillnaderna mellan att vara sambor och gifta, äktenskapsförord, gåvor mellan makar. Hur man kan spara till barnens framtid, hur man gör en bodelning vid skilsmässa och skillnaden mellan ensam och gemensam vårdnad av barnen. En del om bonusfamiljen och om att leva ensam. Ett avsnitt handlar om att bli pensionär, om tjänstepension och om privat pensionssparande. Författarna tar upp vad man bör tänka på vid flytt utomlands. Ett avsnitt handlar om vad som gäller för testamente och arv.

Framgångsrika män har ofta en hemmavarande fru
Andra delen handlar om mer övergripande ekonomiska frågor. Som att budgetera, investera, placera och spara. Försäkringar. Om att göra karriär eller inte, om att framgångsrika män ofta har en hemmavarande fru. Det handlar om att starta företag, och statistiken visar att män ofta satsar stort från början och bildar aktiebolag, medan kvinnor är försiktiga och startar enskild firma.

Hur stämmer bokens fakta med mina egna erfarenheter
De som kände mig som ungdom blev nog rejält överraskade över vilken riktning mitt liv tog. Jag vågar lova att alla såg det som självklart att jag skulle fortsätta vara självständig och göra karriär, och jag ansågs nog väldigt hängiven och fokuserad, först studierna och sedan arbetet. Och så var det också. När Patrik och jag träffades hade jag redan tio år tidigare som nittonåring hunnit bygga och äga eget hus, jag ägde alla möbler och köksgeråd, egen bil och hund och vi tjänade lika mycket. Patrik hade avslutat sin ekonomutbildning och arbetade på ett stålföretag och jag hade doktorandtjänst på Uppsala Universitet. Jag hade sålt mitt hus och hyrde en lägenhet, och vi bestämde att jag skulle flytta till Patrik som hyrde en lägenhet i andra hand, eftersom den låg närmare stan. Vi var ganska jämlika.

Jag var egentligen klar med min avhandling 2003, men fick ett erbjudande som jag inte kunde motstå, att låta publicera mitt färdiga avhandlingsmanus som en del i Integrationspolitiska maktutredningen; Diskrimineras invandrarföretagare i Sverige? En empirisk studie av småföretagskonkurser under 1990-talet. SOU 2003:17.  Energin var på topp och jag hade fullt fokus på mig, mig, mig ;) Jag skulle ägna mitt liv åt att forska om spännande saker och jag skulle ägna mig åt distansridning på fritiden, vilket jag också gjorde. Jag påbörjade omgående ett nytt forskningsprojekt inom ett liknande ämnesområde. Två år senare var 80 procent av mitt nya manus (det nuvarande avhandlingsmanuset) klart.

Då blev vi föräldrar till Bella, och ett och ett halvt år senare till Jackie. Vändpunkter i jämlikhet inträffar enligt boken ofta vid förändringar i livssituationer, och att bli föräldrar blev en vändpunkt i vår jämställdhet. Patrik och jag bestämde att jag skulle kliva tillbaka från min karriär och han skulle fokusera på sin. Jag skulle vara hemma med barnen och fokusera på familjen. Och så har vi gjort. Jag vet, jag klev rakt in i den klassiska kvinnofällan, vem hade trott att jag skulle hamna i den? Men jag har älskat den här tiden, att få vara nära och delaktig i tjejernas liv, tankar och uppväxt.

Under tiden jag skötte allt kring familjen, hemmet, släkten, frigjordes tid och energi för Patrik som kunde fokusera helhjärtat på sitt arbete och på att avancera. Patrik blev välavlönad med tryggt pensionssparande, medan jag fick en nära relation med barnen och blev bra på många saker, men inte på det jag var utbildad för, och utan pensionssparande. Det var inte bara för att jag var kvinna och Patrik man som jag överlät mycket av det ekonomiska planerandet till Patrik, utan för att han var utbildad ekonom i finansbranschen och därför den mest kunniga av oss på det området.

Hur kunde jag som var så självständig och jämlik, hamna i en så ojämlik situation?
På grund av kärlek och tillit till Patrik. Vem tror att kärleken skall ta slut, och vem tror att man skall ställas på bar backe om förhållandet slutar i skilsmässa. Efter ett liv ihop räknar man med att man avslutar snyggt så att båda kommer ut med lika mycket.

Men så fungerar det inte alltid. Enligt boken Money Honey är det fortfarande så att männen sitter på 80 procent av plånboken och kvinnorna på 20 procent. Och trots att kvinnan haft högre utbildning och bättre ekonomiska förutsättningar från början, kommer kvinnorna ur förhållandet med sämre ekonomi än männen. Enligt boken är också män fräckare än kvinnor och tar kapital från sitt lönekonto och sparar i eget namn. Tänk att det finns män som är så ryggradslösa.

Några av författarnas råd
♥ Börja äga, och sluta inte med att äga
♥ Se om din pension
♥ Samtala med din eventuella partner om er ekonomi, och gör upp gemensamma mål
♥ Gör en budget, en gemensam om du lever ihop med någon
♥ Om du lever som sambo – skriv samboavtal och äktenskapsförord
♥ Börja spara; först skall du tjäna ihop pengar, sedan skall pengarna arbeta för dig
♥ Ta ansvar för din egen ekonomi, och kräv kompensation om du har möjliggjort mannens karriär genom att ha tagit hand om barnen
♥ Huvudprincipen är att ni skall få med er lika mycket ur en skilsmässa, även om någon råkar äga mer

Bokens fullständiga titel är Money Honey: din ekonomiska och juridiska guide genom livet. Det här är verkligen just det som titeln säger; en handbok/uppslagsbok med mängder av tankeställare och kloka råd kring juridik och ekonomi i livets olika faser. Den är både välgenomtänkt och väldisponerad. Jag rekommenderar den till både unga och äldre, för som författarna skriver: det är aldrig för sent, det finns aldrig för lite pengar och det är bara ditt ansvar.

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 220
Utgivningsdatum: 2021-09-06
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Omslagsformgivning: Paolo Sangregorio

4 reaktioner till “Recension: Money Honey, och hur jag hamnade i den klassiska kvinnofällan

 1. Tycker dina tankar är väldigt viktiga och du beskriver din situation så bra.
  Du ”hamnade” i en sorts kvinnofälla och det utan att du egentligen då närmare funderade på det. Vet många som hamnat i en liknande situation och med ett liknande uppvaknande. Och just de ekonomiska konsekvenserna är knepiga att förutspå under ”resans” gång.
  Boken känns viktig och så även för mig som pensionär. Och en separation kan komma när som men livet går vidare.
  Ditt inlägg gav mig många tankar.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag har pratat med många om det som boken handlar om, och jag märker att många vill lägga locket på, och inte ta till sig att deras förhållande faktiskt kan krascha och att de kanske står där utan samma pension eller andra ekonomiska möjligheter som den som inte arbetat deltid eller haft huvudansvaret för barnen. Det känns fel att skriva avtal och på andra sätt gardera sig under ett förhållande som fungerar. Som att man inte litar på varandra. Man vill och kan inte se att den man har närmast sig kan bli den farligaste fiende man någonsin kommer att ha i sitt liv.

   Å andra sidan verkar de flesta män (det är till hundra procent kvinnor som tagit huvudansvaret för barn, familj och släkt av dem jag pratat med på sociala medier och i min närhet) ta ansvar för att skydda sin partner ekonomiskt och de verkar vilja skapa jämlika villkor mellan sig och sin partner. Om kvinnan arbetat deltid för att underlätta familjebalansen då hennes partner fokuserat på arbetet, har de satt undan lika mycket pension till kvinnan som till hennes partner. Egentligen är det ganska respekt-, empati- och ryggradslöst att inte se till att göra en rättvis uppdelning vid en separation. De flesta vill nog, hoppas jag, avsluta en lång relation på ett snyggt och hänsynsfullt sätt.

   Gilla

 2. Det var riktigt intressant att läsa mera om din karriär och ditt liv. Du glömde dock en sak. Det är inte alla par som har råd att ha en ”hemmafru” som sköter barnen och hushållet. De flesta skulle jag nog vilja säga behöver två löner för att få det gå ihop.
  Men det är kul att du är ”back on track” igen nu. Hoppas du lyckas med en egen karriär innan du går i pension;-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag glömde ju att skriva att jag startade och drev eget företag under fem-sex år också, och tog lektörsuppdrag, samtidigt som jag tog hand om familjen och barnen. Det är ju välkänt att kvinnor ofta dubbelarbetar; dels på en arbetsplats, dels med arbetet hemma. Och även om alla inte väljer att vara hemma på heltid, så är det väldigt många kvinnor som arbetar deltid för att få livspusslet att gå ihop när man har barn. Det påverkar också pensionen. När Patrik och jag kom fram till att vi skulle fokusera på varsin del i vårt liv tjänade vi lika mycket. Det som hände ekonomiskt var något som egentligen är väldigt logiskt; när Patrik kunde fokusera helhjärtat på arbetet, och inte behövde vara hemma med sjuka barn, handla, laga mat, klippa gräset, gå upp på nätterna till sjuka barn, planera inköp, handla barnkläder och gummistövlar, köpa presenter och julklappar, ordna kalas, åka med barnen på alla klasskompisarnas kalas, gå på kontroller på barnavårdscentralen, gå på utvecklingssamtal, skjutsa till och från skolor, kompisar och fritidsaktiviteter och allt annat som hör till, fanns det energi till att satsa för fullt, såklart, vilket ju förstås ger utdelning i lön och pension. Mitt och många andra kvinnors (oftast kvinnor, enligt boken) arbete med hem och barn kräver tid, energi och engagemang dygnet runt, men ger ingen lön. Det man bör se till, och som boken lyfter fram, är att kompensera dem som är hemma och tar hand om allt och möjliggör för den andre att göra karriär, så att det blir en rättvis fördelning. Det är allmänt känt att ingen blir hög chef utan att ha backup med någon som tar hand om hem och barn, är du hög chef räknar man med att du skall vara stand by dygnet runt, och det varken orkar eller kan man om man börjar morgonen med att försöka få på trilskande barn overaller, städa upp ett kraschat kök efter barn som håller på att lära sig att äta själva, hämta på förskolan mitt på dagen eftersom barnet blivit sjukt, vilket händer hela tiden när de är små. Och så nätterna med magsjuka, snuva m.m., m.m. Jag tycker att det är helt ok att dela upp det som vi har gjort, det har varit en väldigt bra lösning för att kunna satsa helhjärtat, bara man löser det ekonomiska så att det också blir rättvist. Det är nog många som inte tänker på de ekonomiska konsekvenserna när de är mitt i livet och bara vill få det att fungera på smidigaste sätt. Jag berättar om min situation som en tankeställare som bekräftar det författarna skriver om i sin bok.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.