Bokbloggsjerka v.9 – har bokrean spelat ut sin roll

I bokbloggsjerkan den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Jag kände mig ganska säker på att bokrean faktiskt, åtminstone för mig, spelat ut sin roll. Jag hade uppfattningen att de böcker jag köper på rea är böcker som, 1) jag antagligen inte hade köpt om de inte var väldigt billiga, och 2) jag antagligen inte kommer att läsa.
.

bokrea 2011

Men titta här..! Den här traven köpte jag tydligen på bokrean år 2011 (här är blogginlägget). Det är ju bara bra böcker (bortsett från Denise Rudberg, som jag inte gillade).
.

bokrea

Men den förra traven är från bokrean 2011. Den här är från i år (här är blogginlägget). Och i den här traven är det färre än hälften som faktiskt är böcker som ingick i rean. Och reaböckerna är just sådana som 1) jag antagligen inte hade köpt om de inte var väldigt billiga, och 2) jag antagligen inte kommer att läsa, utan mer bläddra igenom och läsa här och var. Jag tyckte inte att det var så många böcker på rean i år som lockade.
.

bokhandel

Eftersom vi bor på landet, med minst tre mil till närmaste stad där det finns bokhandlar, beställer jag de flesta böckerna via webben. Men det vore synd om bokhandlarna inte skulle klara sig. Det är en särskild känsla att strosa omkring bland alla nya böcker, titta på omslagen och läsa på baksidorna. I bokhandlar finns ju dessutom anteckningsböcker, pennor och annat smått och gott som både jag och våra barn gillar. Att ladda ned och läsa böcker på läsplatta tror jag aldrig kommer att passa mig. Jag gillar att hålla i hantverket (boken) och att känna papperet när jag bläddrar, och att kunna stryka under ord och meningar som jag fastnar för.

Bilden är från i somras, när vi var i Stockholm och tjejerna var helt lyriska över alla butiker som sålde böcker. Att shoppa kläder blev snabbt helt ointressant. Vi gick från Åhléns till Akademibokhandeln och vidare till NKs bokhandel. Det var bara böckerna (och pennorna) som lockade. Roligt att barnen gillar böcker lika mycket som vi vuxna.

jerka11

Här finns många fler som bloggat på samma tema, klicka in och hoppa runt bland spännande bokbloggar!

 

16 thoughts on “Bokbloggsjerka v.9 – har bokrean spelat ut sin roll

 1. Jag har under köpt massor av böcker om aldrig skulle blivit köpta om de inte varit billiga och påfallande många har heller aldrig blivit lästa. De har skänkts bort eller slängts vid någon flytt. De senaste åren har bokreainköpen blivit extremt få och i år bara en enda bok. Troligen tillhörande kategorin inköpt-för-att-den-var-billig-och-kommer-aldrig-att-bli-läst.

  Liked by 1 person

 2. Har helt missat bokrean i år, hade nog tankarna på Sri Lanka i stället. Jag brukar passa på att köpa på mig en del när det är rea men oftast beställer jag via nätbokhandlarna. Ologiskt eftersom jag vill ha kvar möjligheten att gå runt i en riktig bokhandel och ”känna” på böckerna där!
  Ha det bra!

  Gilla

 3. Jag resonerar som dig. Bokrean handlar mest om att köpa böcker enbart för att de är billiga och inte för att jag vill läsa dem. Det är därför som jag köper böcker lite närsomhelst under året, främst på loppisar, och det är böcker som jag verkligen vill ha.

  Liked by 1 person

 4. Jag fyndade massor på rean och jag kan med 100%-ig säkerhet säga att jag kommer att läsa dem allihop. Att det däremot kommer att ta många år innan jag gjort det är en helt annan sak :)

  Liked by 1 person

  1. Vad kul att höra :) Jag såg att du har shoppat på flera ställen, jag har i år bara köpt från bokus och cdon, och det är möjligt att det blir färre böcker då. Apropå cdon har det alltid fungerat bra för mig att beställa från dem, snabba leveranser och väldigt bra priser. Men nu läste jag att de överlåtit beställningarna av böcker till adlibris, det kanske är på grund av att de inte klarar av just de beställningarna på ett tillfredsställande sätt. Man kan fortfarande beställa från cdon, men som sagt, det är adlibris som tar hand om beställningarna.

   Gilla

 5. Om du bara visste hur glad jag blev över det här inlägget! Böcker betyder mycket för mig, och då menar jag RIKTIGA böcker. Har släpat med mig sju ”riktiga böcker” som jag tänkt läsa under semestern här nere. Har inte riktigt hunnit klart med en enda än, men ändå. Då släpar jag helt enkelt hem dom igen och läser som under sommaren.

  Å underbart att barnen har dina gener. Det finns hopp för ungdomen om man säger så;-)

  Liked by 1 person

  1. Du gör som jag, släpar med mig böckerna på resa, och så hem igen :) Ofta blir det så många andra intryck när man byter miljö, så det blir inte så mycket läst som man tror när man sitter hemma och planerar resan. Hoppas du har det bra på resan, nu när jag ser livstecken från dig måste jag klicka in hos dig och se om du kanske lagt ut några nya inlägg också :)

   Gilla

 6. Jag känner likadant, de böcker jag köper på rean är sällan böcker jag tänkt mig utan sker mer på impuls eller för att priset är bra.
  Jag bor också på landet så det blir mest beställningar på nätet för mig också, även om jag gärna vill stötta de fysiska bokhandlarna. Men de är ju ofta så dyra…

  Liked by 1 person

  1. Jag såg att du köpt en Lucy Dillon-bok. Jag har också en stående här, som jag skall ge en chans framöver. Barnböcker på rea, särskilt när man ramlar över dem i livsmedelsbutiken som du skrev om, har fungerat bra under flera år. Nu är det inte lika lätt längre, våra tjejer är 10 och 11 och har fått en ganska bestämd uppfattning om vad de gillar. Jag såg att första och andra delen av ”Bronsdolken” är på rea nu, men dem har vi redan. Istället lockades jag av bokbloggar att köpa andra böcker, som inte var på rea.., till barnen. Som ”Vem som helst utom Ivy Pocket”.

   Liked by 1 person

   1. Ja, jag försöker vidga mina vyer lite. Läser sällan feelgood utan mest bara feelbad :-)
    Jag kan tänka mig att det blir svårare att impulshandla till barnen när de blir större och börjar få egna åsikter om läsningen :-)

    Liked by 1 person

 7. Visst är det härligt med bokhandlar. Men de måste nog bredda sortimentet och se över priserna för att klara sig i konkurrensen. Eböcker är väl bra på sitt sätt, de tar ju ingen plats. Men en riktig bok är ändå en riktig bok och det kan de aldrig slå. Vad man fyndar på rean varierar från år till år tycker jag, jag köpte mest böcker om historia som inte finns på pocket och som är fina att ha inbundna pga bilder i år. :)

  Liked by 1 person

  1. Ja, jag tror att åtminstone de små bokhandlarna får det svårt att överleva. När det gäller mat och tjänster är jag väldigt noga med att försöka gynna de lokala företagen, men eftersom det inte finns några bokhandlar på orten köper jag böcker på webben. Och där jämför jag priser och beställer oftast från det ställe där det blir billigast totalt sett. Böcker om historia köpte jag också, dem är jag väldigt nöjd med, kul att bläddra i och läsa litet här och var där man hittar något man tycker är särskilt intressant :)

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.