Bokbloggsjerka v. 17 – de von Sydowska morden i Uppsala

I bokbloggsjerkan den här veckan ber Annika oss att tipsa om en bok som utspelar sig i våra hemtrakter. Jag räknar Stockholm som min hemstad, men Uppsala är den stad jag oftast besöker, så mitt boktips blir en fantastisk bok som utspelar sig i både Stockholm och Uppsala.

(sist i inlägget ett extra tips, om flygplanskraschen i Gottröra)

.

Ni måste läsa den här boken. Det är ingen deckare i vanlig mening, ingen polisutredning. Mer om karaktärerna. Boken bygger på en verklig händelse, en händelse som räknas som svensk kriminalhistorias mest kända fall. Motivet är fortfarande okänt.

Det var måndagen den 7 mars 1932 i en åttarumsvåning på Norr Mälarstrand i Stockholm. 23-årige Fredrik von Sydow mördar sin far, den kände riksdagsmannen Hjalmar von Sydow, slår ihjäl hans kokerska och hembiträdet. Efter morden tar Fredrik och hans fru taxi till olika restauranger, konditorier, ett apotek och en herrekiperingsbutik, och vidare till restaurang Gillet i Uppsala. Där äter de ostron och dricker Champagne med några vänner som de hämtat upp. Under supén blir Fredrik diskret kallad till foajén där polis väntar. Fredrik och hans fru går dit tillsammans. Fredrik böjer sig fram mot sin fru och skjuter henne i tinningen med en fickpistol. Sedan skjuter han sig själv.

När jag undervisade i rättshistoria bjöd vi in Helena Henschen att berätta om sin bok, som är en personlig berättelse om, och ett försök att förstå, de von Sydowska morden. Hjalmar von Sydow var Helena Henschens morfar. I pressen blev morden lika uppmärksammade som ett statsministermord, men inom släkten försökte man tysta ned det som hänt. Brev, foton och annat som hade kunnat hjälpa till att förklara händelsen förstördes.

Boken är gripande, spännande och intressant. Faktiskt inte så mycket för själva mordhistorien, utan för personskildringarna, den tid som var och vad som kan få en människa att ta någon annans liv och sitt eget.

Både Fredrik von Sydow och hans fru hade komplicerade förhållanden till sina föräldrar. Paret fick en dotter som de först tvingades lämna bort för att undvika skandal, inte minst eftersom de var för unga för att få tillåtelse att gifta sig. Fredrik hade problem med alkohol och droger och levde över sina tillgångar. Det konto som fadern öppnat åt honom var övertrasserat. Fredrik hade dessutom misslyckats med sina studier i Uppsala. Det har också spekulerats om psykisk ohälsa. Flera händelser innan morden skulle också kunna ge en förklaring, men något säkert motiv finns inte.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Här finns fler inlägg med tips om böcker från bloggarnas egna hemtrakter!

.

gottrörakraschen

Ps. Det finns en bok som handlar om en plats bara några kilometer från vårt hem, nämligen ”Flyghaveriet vid Gottröra den 27 december 1991”. Jag har inte läst den, men såg att den finns på Bokbörsen. 97 sidor om planet som kraschade fyra minuter efter start vid Arlanda, och som genom att bromsa mot trädtopparna lyckades landa utan att någon avled. Planet klövs dock i tre delar och hade inte en av passagerarna ingripit hade sannolikt alla 129 på planet dött, eftersom kaptenen blev totalt paralyserad av skräck när motorerna slutade fungera. Här finns en artikel om det.

 

 

21 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 17 – de von Sydowska morden i Uppsala

 1. Jag läste om I skuggan av ett brott alldeles nyligen, då jag lyssade på ett dokumentärprogram om de von Sydowska morden och lyssnade på den och ville jämföra.
  Den är verkligen välskriven, inte alls sensationell, bara saklig.

  Gottröra, ja. Tänk så nära att det blivit verkligt hemskt, men nu är det ett mirakel att tala om (som ju nog krävde mänsklig insats, jag vet.) Det är nära där mina föräldrar bor också, de har pekat ut stället nån gång när vi kört förbi och skojat ”vad bjuder ni på när ni får oväntat besök?” Var det så att bilden använts i någon Gevalia-annons?

  Gillad av 1 person

  1. Jag undrar om man fått använda bilden för reklam..? Däremot var det säkert något man sade rent allmänt efteråt, och kanske gjorde man någon reklamfilm med inspiration av Gottrörakraschen. När du åkte förbi nedslagsplatsen, såg du hur planet hade kapat topparna på alla granar fram till åkern där planet sedan gick ned? Jag vet inte om träden står kvar, eller om man tagit ned dem nu.

   Gilla

 2. Den olyckan minns jag mycket väl av flera anledningar.

  1. Svärmor skulle flyga hem dagen efter händelsen och vi ”ljög” för henne när hon tittade på tv och såg planet på marken… Hon kunde ju inte svenska, så det var lätt att övertyga henne om att planet hade landat någon annanstans än i närheten av Arlanda.

  2. Piloten fick ju först all cred, men sedan dök ju ytterligare en hjälte upp.

  3. Piloten slutade som pilot och blev utbildningsansvarig i Köpenhamn.

  Löjligt vad man minns och varför…

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en händelse som satte sig fast. Ett SAS-plan, så nära Arlanda, det kändes helt orimligt. Och som sagt, piloten fick först beröm, men sedan visade det sig ju att han varit helt paralyserad och att alla klarade sig på grund av att en pilot flög med som privatperson den flygningen, och att han hjälpte till.

   Gilla

 3. Extra spännande med verklighetsbakgrund. När det gäller det där problemet med bilder i bloggen, så brukar jag använda ett knep att göra dom större. Antingen fotar man stående bild, när man kör liggande och vet att man skall lägga ut den så ta till lite extra utrymme ute i kanterna, sen skär man bort det i datorn så den blir mer kvadratisk, tyvärr funkar det ju inte på alla bilder, i vissa fall förstör man ju kompositionen.

  Gillad av 1 person

 4. Åh, jag älskade den boken! Även sambon läste den och tyckte om den. Jag har hört massor om Gottröra-kraschen men haft extremt dålig koll på vad som faktiskt hände till jag lyssnade på P3 dokumentärs podd om kraschen.

  Gillad av 1 person

 5. Den har jag ju börjat läsa en gång, men jag undrar om jag blev klar! Tror inte det – jag får rota i hyllorna i mamma och pappas sommarhus nästa gång jag kommer dit :-)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.