Recension: Avskedsfesten, av Anna Fredriksson

Recensionsexemplar från Forum bokförlag - stort tack!
Recensionsexemplar från Forum bokförlag – stort tack!

 

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 299
Utgivningsdatum: 2016-09-14
Förlag: Forum
Omslagsformgivning: Eva Lindeberg
ISBN: 9789137147857
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

Innehållet i korthet, från förlagets hemsida

Rebecca och hennes man Jacob har fattat beslutet att skilja sig. Det är inget dramatiskt. Passionen har tagit slut och kärleken har ersatts av vänskap. Men när de berättar nyheten för sina bästa vänner på den traditionsenliga, årliga svamphelgen, är det som om en bomb briserar. De har varit gifta i tjugofyra år och ingen har märkt av några problem. Vännerna reagerar oerhört starkt, var och en på sitt sätt, trots att Rebecca uppmanar dem att se på helgen som en spontan avskedsfest av det som varit och samtidigt början på något nytt och spännande. Hon vill visa att en separation inte behöver vara någon katastrof. Självklart ska alla fortsätta umgås, precis som vanligt. Men efter skilsmässan blir ingenting som Rebecca har tänkt sig. Kontakten med kompisgänget blir allt sämre och Rebecca tvingas inse att som singel är man inte längre välkommen till parmiddagarna. Avskedsfesten är en roman om att bryta upp från ett långt äktenskap och behöva orientera sig i en okänd värld. Om hur man sakta skapar sig en ny identitet mitt i livet.


Så tyckte jag om boken

Det här är en insiktsfullt skriven bok om relationer och hur det kan upplevas att skilja sig. Dels de olika faser man själv kan gå igenom, dels hur omgivningen kan reagera. Rebecca känner sig upprymd över att hon och Jacob fattat beslut om att skilja sig, och nu skall de meddela sina närmaste vänner när de träffas för sin årliga höstträff vid stugan. Rebecca tror ganska naivt att deras beslut kommer att mottas lika smärtfritt som de själva upplever beslutet. Men bland de närmaste vännerna skapar beskedet oro och väcker funderingar som plötsligt gör det gemensamma umgänget komplicerat. De andra paren drar sig undan och plötsligt blir inte Rebecca inbjuden när de andra fortsätter att träffas.

Det som till att börja med kändes ganska euforiskt, med bland annat egen lägenhet som hon kan inreda precis som hon vill, blir efter ett tag ensamt. Det är inte så lätt att plötsligt vara ensam när man levt som ett par under så många år. Rebecca saknar någon att sitta nära i soffan när hon ser på teve, någon som håller om henne och som hon kan prata med om stort och smått. Det är inte heller lika lätt att fortsätta att vara bästa vän med sin exman när han träffar en ny kvinna som han vill dela sitt liv med. Rebecca går igenom en livsomställning, och skilsmässan leder till förändringar inte bara för henne och Jacob, utan även för de närmaste vännerna. Uppbrottet visar sig vara den enklaste delen i skilsmässan, den sociala biten den svåraste.

Talesättet att ”mister du en står dig tusende åter” visar sig inte heller stämma. Rebecca laddar ned Tinder, en app för nätdejting. Det visar sig att de som använder den är antingen gifta män som vill ha någon vid sidan om, nyseparerade män, desperata män eller män som det faktiskt verkar klicka med, men som sedan raderar henne som kontakt utan att hon förstår varför.

Hon börjar känna sig slutkörd. Nätdejtande är egentligen inget annat än en motig arbetsuppgift som skall utföras, ungefär som att rengöra badrummet eller köksfläkten. Fast då kan man åtminstone lyssna på radio samtidigt.

Alltsammans är relativt trovärdigt berättat. Har man själv gått igenom en skilsmässa eller en separation efter ett långvarigt förhållande är sannolikheten stor att man känner igen sig i en hel del i den här romanen. Vad jag saknar är större språklig finess och mer energi och driv i berättelsen. Det är en ganska förutsägbar historia, men likväl trevlig läsning.

 

4 reaktioner till “Recension: Avskedsfesten, av Anna Fredriksson

  1. Låter som ett intressant upplägg. En skilsmässa är ju en total omställning så intressant med en bok som fokuserar helt på det. :) Bra inlägg.

    Jag har taggat dig på min blogg btw i en höstläsningstag :)

    Gillad av 1 person

  2. Tack för recensionen och boktipset. Som du skriver så låter det som att den som separerat säkerligen kan känna igen sig. Jag kände igen en hel del av det du återberättar, bl.a om den ofrivilliga ensamheten som nyseparerad. Må så gott denna vackra höst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.