Nomineringseventet – uppsluppet om elände

Nomineringseventet i går var en välarrangerad tillställning. Jag kan inte tänka mig en proffsigare duo än Tara Moshizi och Daniel Sjölin som samtalsledare. De var pålästa och ställde intressanta frågor till författarna. Dessutom fick de, med ett par undantag, författarna att slappna av och våga bjuda på sig själva. Trots de allvarliga ämnen som de flesta av böckerna avhandlar, ledde diskussionerna många gånger till spontana skratt hos oss allihop.

Skönlitteratur
Skönlitteratur

 

Facklitteratur
Facklitteratur

 

Barn- och ungdom
Barn- och ungdom

Det här är de böcker som nominerats till Augustpriset i de olika klasserna. Här kan du läsa motiveringarna från jurygrupperna till var och en av böckerna. Ett kriterium för att bli nominerad brukar vara att man som läsare skall bli berörd.

Jag undrar om det krävs att man skriver om problem och elände för att bli berörd? En av böckerna har till och med ordet elände i titeln. De nominerade böckerna handlar om ensamhet, psykologiskt mörker, våld och undergång, panikkänslor, incest, döden, klimatförändringar och naturkatastrofer, demens och flykt från krig. De enda böckerna som ger intryck av, jag har inte läst dem än, att vara positiva till sin natur, är Gutenberggalaxens nova och barnböckerna Oj, en polis och Djur som ingen sett utom vi.

arets-fackbok

Det gick ett lättat, jag tolkar det så, sus genom publiken när Elisabeth Åsbrinks bok 1947 nämndes som en av de nominerade fackböckerna. Tyvärr var inte Elisabeth Åsbrink på plats i Kulturhuset, så jag kunde inte ställa några frågor till henne, men på torsdag kommer ett inlägg här i bloggen, missa inte det! Min recension av 1947 finns här.

Det skall bli väldigt spännande att läsa även de andra fem böckerna i fackbokskategorin. Allihop avhandlar ämnen som jag är intresserad av. Nina Burton kunde verkligen göra reklam för sin bok, så jag som varit litet skeptisk till den, är nu omvänd. Hon liknande den medierevolution som hände under renässansen (sent 1400-tal fram till ungefär år 1600) med vår egen tid. Då, precis som nu, var medmänsklighet en viktig fråga liksom samtal över åsiktsgränserna. När boken beskrivs på det sättet låter den både spännande och läsvärd! Recensioner av samtliga fackböcker kommer i bloggen framöver.

Foto från Augustprisets Instagramsida
Foto från Augustprisets Instagramsida

Ni får inte heller missa de nominerade till Lilla Augustpriset. I år skickades det in 632 bidrag, varav följande nominerats:

 • Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet, Henning Bollmark, Uppsala
 • Nedräkning, Sanna Fagerström, Uppsala
 • Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner, Smilla Luuk, Stockholm
 • Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
 • Samklang, Matilda Stjernqvist, Ryssby
 • Jag är 20 år och har OCD, Gabriel Zetterström, Lidingö

Alla de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset kan man läsa här. Fram till och med den 21 november kan den som vill rösta på sitt favoritbidrag, så var med och påverka! Enligt Lilla Augustprisets jury är gemensamma nämnare för årets nominerade en lek med olika genres, inklusive romance och sci-fi, samt berättarglädje.

 

 

8 reaktioner till “Nomineringseventet – uppsluppet om elände

  1. Ja, det jag läst om den låter nästan osannolikt. Men det är som författaren själv sade under eventet, att vi litar kanske för mycket på systemet. När det sedan inte fungerar, misstror vi dem som inte får hjälp, och tror att de måste ha gjort något felaktigt för att inte få hjälp. Läskigt. Det skall bli intressant att läsa boken.

   Gilla

 1. Ska snart också blogga om eventet, fast det blir ett ”annorlunda” inlägg som du kommer att få se;-) Letade efter dig, men hittade dig inte.

  Gilla

 2. Det där med elände, ja… Samma fråga som du väcker här brukar jag tänka på då jag lyssnar på sommar- och vinterpratare. Det verkar som att alla som blivit kändisar har blivit misshandlade, utnyttjade, mobbade, levt i fattigdom, ja, även levt i något slags parallelliv till alla andra. Precis som i kvällstidningarnas verklighetstolkning tror jag att man kan vrida och vända på verkligheten så att den passar ens syfte. Elände säljer, så illa är det! Tack för din rapport. Spännande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.