Söndagens smakbit ur en bra bok v. 8 – 1984

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

 

1984

1984, klassikern som väl ingen missat. Från den kommer uttryck som storebror ser dig om samhällen som övervakar sina medborgare. Huvudpersonen lever i en totalitär stat, ständigt övervakad och avlyssnad av Partiet, kontrollerad ända in i tankevärlden precis som resten av befolkningen. Den enda kärlek och lojalitet som får finnas är den till Storebror, Partiets ledare. Barn utbildas till att ange sina egna föräldrar om de visar minsta tecken på illojalitet mot Partiet.

Citatet är från sidan 61:

Du, har jag berättat för dig, sade han och småskrattade med pipan i munnen, om den gången mina två knattar tände eld på kjolen på en gammal torgkärring för att dom hade sett henne slå in korv i en SB-affisch? Dom smög sig bakom henne va, och hade tändstickorna klara. Jag tror att hon blev helt bränd. Små satungar, va? Men på bettet som fan!  Dom får prima utbildning i Spionerna nuförtiden – ännu bättre än på min tid. Vet du vad det nyaste är dom har fått med sig hem? Hörlurar att lyssna i nyckelhål med? Lillflickan kom hem med en sån i förrgår – hon prova den på vardagsrumsdörren och hon sa det hördes dubbelt så bra som med bara örat vid nyckelhålet. Det är ju en leksak förstås, men det ger dom den rätta inställningen, va?

Min recension av 1984 finns här, och här finns fler spännande smakbitar ur bra böcker!

33 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 8 – 1984

  1. Med tanke på hur världen ser ut i dag tror jag att den ger en del nya insikter som man kanske inte tänkte på om man läste den tidigare. Märkligt nog känns den helt aktuell, trots att den skrevs för sjuttio år sedan.

   Gilla

 1. Läste den för många år sedan. På den tiden uppfattade jag den som en skräckroman. Här kommer vi in i ett dystopiskt samhälle. Sedan har historien visat att det som beskrivs där har hänt, händer överallt just nu. Tekniken har gått framåt, men människan bakåt. Övervakning har vi fått lära oss att leva med i det öppna samhället. Hur kunde Orwell skildra det redan då är den stora frågan. Kanske bör jag läsa om den, men jag har så många olästa böcker nu när jag äntligen har tid. Bra att du tipsat om den.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är märkligt. Vi har kunskaperna och förståelsen, men agerar inte alltid i enlighet med det, märkligt nog. Jag funderar på samma sak som du; hur kunde Orwell ha en sådan insikt. Jag är så imponerad, och förbluffad.

   Gilla

  1. Det kräver litet viljestyrka att ta sig igenom de första sidorna som känns så överraskande mörka, men sedan kommer man in i berättelsen och boken är ganska snabbläst. Det är efteråt jag har gått omkring och funderat på den, den är svår att släppa. Jag kan absolut rekommendera den :)

   Gilla

 2. En klassiker som jag inte läst. Det är med andra ord på tiden!
  Såg dina högar från bokrean, gamla som nya. vet att jag också hade en period när jag gärna köpte böcker, men numera är jag så nöjd med att låna på biblioteket. I någon av alla bokbloggar fick jag tips på en bok jag ville låna. det visar sig att vi är 20 personer i kö på den boken som bara finns i ett enda ex på Stockholms bibliotek! Det lär alltså dröja innan jag får den …
  Hur går det med semesterplanerna? Jag såg inlägget hos hon som bor i Loiredalen om den lilla ön utanför franska västkusten, den dit man bara kunde åka vid ebb. Jag har kikat på platser längre söderut längs kusten, men den där lockade ju, den också! Nästan tur att det inte blev Frankrike för mig i sommar, då hade jag missat den ön!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Oj, 20 i kö..! Då blir det lång väntetid. Jag får ju många böcker numera, men har också bestämt mig för att läsa böcker som stått olästa i bokhyllorna alldeles för länge. Det här var en sådan bok.

   Du tänker på Lottisen. Jag läste hennes inlägg och blev också sugen på att besöka den delen av Frankrike. Nu blir det en litet annan rutt för oss, efter gemensam överläggning med våra vänner som kommer att resa ned samtidigt som vi. Fem dagar ned genom Loiredalen och sedan norrut igen till ett hus som vi hyrt i Normandie en vecka. Ser verkligen fram emot resan, men det blir inte förrän i slutet av juli på grund av arbete.

   Tittar in hos dig strax :) Kram!

   Gilla

 3. Så morsomt at du leser 1984. Jeg leser Fagre nye verden (Brave new world) og de to er vel regnet til å være de to store utopiene fra sist århundre. Den jeg leser er ”snillere” enn din (jeg har lest 1984) siden ingen blir drept. De blir bare forvist til øyer rundt omkring. Jeg anbefaler Brave new world. Det er en tynn, men skikkelig god bok!
  Ha en fin søndag!

  Gillad av 1 person

 4. Jag gör som Hannele och tipsar om en annan av hans böcker; Djurfarmen. Jag tror att de har bytt titel på den i nyutgåvan. Den är helt fantastisk och jag visste nog inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste den.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.