Skip to content

Tematrio – Kvinnor

7 mars, 2017

Temat för Lyrans trio den här veckan är att berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v. Välj själv, eller blanda hejvilt!

Min trio med texter om kvinnor blir den här: Kristin Lavransdotter, Niceville och Genier.

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset brukar jag nämna när det handlar om fantastiska böcker, och jag kan inte utelämna den nu heller. Den har utnämnts till den bästa kärleksromanen i världslitteraturen och skildrar Kristins liv i 1300-talets Norge, från den första skira förälskelsen till äktenskapets vardag med arbete, nöd och lust fram till hennes ålderdom. Miljöbeskrivningarna är en ren njutning att läsa, liksom personbeskrivningarna och berättelsen i sig. Samtidigt blev jag så frustrerad och arg när jag läste boken. Som läsare inser man att Kristins val många gånger kommer att få katastrofala följder, och hon genomför dem ändå, envist och mot andras viljor. Och så går det som det går. Ändå är boken helt fantastisk. Efter att ha läst hela trilogin, i min bok blir det 864 sidor, saknade jag både Kristin och de andra karaktärerna i boken.
.

Niceville, eller The Help, som den heter på originalspråk, av Kathryn Stocketts, utspelar sig i den amerikanska södern på 1960-talet. Den finns även som film. Boken är mycket mer djupgående, brutal och tänkvärd, men filmen är bra på sitt sätt, även om den är mer åt feelgoodhållet. Man blir upprörd och lycklig om vartannat genom hela boken. Huvudpersonen, Skeeter, kommer tillbaka till sin hemstad Jackson i Mississippi efter universitetet. Hon ser orättvisorna i samhället; hur de svarta männen och kvinnorna behandlas som mindre värda och diskrimineras på olika sätt. Hon bestämmer sig för att skriva en bok om hur de svarta kvinnorna har förnedrats, men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken sker i hemlighet, eftersom det vore farligt för de svarta kvinnorna om det kom fram att de kritiserar systemet. Har ni inte läst den, har ni fantastisk läsning framför er. Och se gärna filmen.
.

Slutligen, Genier, av Moa Gammel. Vilken lysande bok. Moa Gammel har intervjuat fjorton kvinnor som hon anser är genier. Så här skriver hon i förordet:

Jag ville söka upp mina personliga hjältar för att samtala med dem om hur de lyckats ta makten över sitt liv. De verkade gå på lust snarare än tvång. Hur uppnår man den typen av autonomi? De söker sin egen suveränitet oavsett vilka hinder som omgivningen sätter upp. Hur har de lyckats gå igenom livet så oberörda av den osäkerhet som jag och många andra upplevt? Kanske handlde det om att tvinga sig förbi sin egen osäkerhet. Att fortsätta vidare trots sin rädsla? Namnet Genier var en medveten provokation, då ordet historiskt oftast tillskrivits män. Jag ville ändra historieskrivningen och låta andra typer av historier få utrymme.

Några av de kvinnor som intervjuats är Lena Andersson (författare och journalist), Malou von Sivers (journalist och tv-producent) och Pernilla August (skådespelerska, regissör och manusförfattare). Väldigt intressant läsning!

 

Fler tips på bra texter om kvinnor får du om du klickar in hos Lyrans Noblesser, här. Var gärna med du också!

15 kommentarer leave one →
 1. 9 mars, 2017 08:56

  Tre mycket intressanta titlar! Kristin Lavransdotter är en sådan bok jag länge tänkt läsa men aldrig kommit mig för. Kanske kan planera in den som sommarläsning? Niceville älskade jag som bok men har ännu inte sett filmen, trots att den står i filmhyllan! Den sista blev jag väldigt nyfiken på och den åker upp på min vill läsa lista direkt! =)

  Gilla

 2. 8 mars, 2017 09:52

  Kan bara hålla med om Niceville, både boken och filmen!

  Gilla

 3. 8 mars, 2017 08:28

  Jag har läst första delen av Kristin Lavransdotter. Ska läsa de båda andra delarna under året.

  Gilla

 4. 8 mars, 2017 05:19

  Intressanta titlar. Niceville är den enda jag har läst och jag hade mina invändningar även om jag tyckte om boken.

  Gilla

 5. 8 mars, 2017 07:14

  Niceville var ju ett superbra exempel i en kvinnotrio!

  Liked by 1 person

 6. 7 mars, 2017 08:17

  Niceville är den enda jag hört talas om tidigare. Den har jag till och med i min bokhylla och har tänkt att läsa ganska snart.

  Liked by 1 person

 7. 7 mars, 2017 07:27

  den sista har jag bara hört talas om, intressant

  Liked by 1 person

  • 8 mars, 2017 10:00

   Det är så många kloka tankar som kommer fram i den boken. Och intressant att läsa om hur starka, framgångsrika kvinnor ofta motarbetas, både av män och andra kvinnor, och hur de här kvinnorna har tacklat det problemet.

   Gilla

 8. 7 mars, 2017 07:00

  Inte läst någon av dessa, men den sista lät ju intressant, vem vill inte veta vad genier har att säga? 😉 Tack för tips. (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

  • 8 mars, 2017 10:02

   Ja, och dessutom inte genier som är män och arbetar i ett laboratorium, utan kvinnor som vi antagligen tycker är ganska vanliga. Och varför vi tycker det förtjänar att funderas på.

   Gilla

 9. 7 mars, 2017 11:38

  håller just på med Kristin Lavransdotter och ska hämta del två på bibl. idag. lika bra nu som i tonåren (vilket väl tyder på att jag inte blivit en dag äldre???) Genier fick jag av min dotter. jättebra

  Liked by 1 person

 10. 7 mars, 2017 10:34

  Den första och tredje skulle jag vilja läsa. Tack för tips!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: