Skip to content

Bokbloggsjerka v. 11 – Om Stereotyper i böcker

17 mars, 2017

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika: Vad tycker du om stereotyper? Känns det tryggt, irriterande, bör undvikas, etc.

Oftast är jag för nyfiken och har för litet tid för att läsa böcker med huvudpersoner som är stereotypa. Jag vill reagera, bli överraskad, imponerad, känna något. Det gör jag inte om jag hela tiden förstår vad som skall hända och hur huvudpersonerna skall agera.

Ibland läser jag sådana böcker ändå, om böckerna ger något annat som kompenserar för stereotypa karaktärer. Som Keplers böcker. Den manlige huvudpersonen, Joona Linna, är erfaren och skarpsinnig, dessutom stabil, lugn och stenhård i sin yrkesroll. Hans kvinnliga kollega, Saga Bauer, är ung, blond och blåögd och närmast overkligt vacker, precis som prinsessan i sagan. Dessutom är hon utöver att vara vacker och späd, även atletisk och stark. Ja, tjena…

I Keplers böcker blir jag inte det minsta berörd av människornas öden, vilket jag normalt sett vill bli, men det snabba tempot, de lättillgängliga historierna och upplevelsen som liknar att se en actionfilm har gjort att jag läst flera av dem. I Keplers böcker är det aldrig subtilt och tvetydigt, när någon är rädd skrivs det uttryckligen, alternativt beskrivs det som att hjärtat slår hårdare och snabbare. När författaren inte litar på läsaren, utan måste förklara allt i detalj, brukar det få mig att backa rejält. Keplers böcker har fått 3:or i omdöme av mig, men deras senaste bok Kaninjägaren fick faktiskt en 4:a, därför att det psykologiska djupet var större än i deras tidigare böcker. Jag oroade mig till och med för hur det skulle gå för vissa av karaktärerna, och det var inte självklart att Joona Linna och Saga Bauer skulle komma helskinnade ur det som hände. Deras superkrafter var inte längre att lita på. Det höjde läsupplevelsen.

Länkar till fler som diskuterar stereotyper i böcker finns i Annikas litteratur- och kulturblogg! Titta gärna in där och var med själv också.

19 kommentarer leave one →
 1. 19 mars, 2017 01:37

  Jo ibland är det härligt och behövligt med sådana böcker också 🙂

  Gilla

 2. 18 mars, 2017 03:20

  Jag blev uttråkad av att läsa den första med dessa, precis som du säger, ensidiga karaktärer. Kanske jag ändå prövar på den sista 😃

  Gilla

 3. 18 mars, 2017 08:26

  Det påminner mig om att jag måste läsa den boken, de är rätt underhållande.

  Liked by 1 person

 4. 18 mars, 2017 07:16

  Jag vill inte gärna använda ordet ”stereotyp”, som med så många andra ord så används det för ofta och lite godtyckligt. Personligen störs jag mer av ensidiga karaktärer eller sådana som Saga Bauer som är så vacker att det måste betonas varje gång hon nämns 🙂

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 07:38

   Jag undrar varför författarna gör så, egentligen, matar på om hur underskönt vacker Saga Bauer är? Gillar de flesta av deras läsare det..? Själv tycker jag att det drar ned läsupplevelsen rejält. Och jag undrar på allvar om de har lagrat vissa fraser så att de bara behöver trycka exempelvis F2 när de skall beskriva henne i varje ny bok. Formuleringarna är ju identiska.

   Gilla

 5. 18 mars, 2017 06:54

  Nä, Keplers böcker var inget för mig, just av de anledningar du beskriver så bra. Actionavsnitten kunde inte kompensera för det tyvärr. 😉
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 07:00

   Jag läste ett par av de första, och sedan räckte det. Men när Kaninjägaren kom drogs jag med av haussen tror jag, och läste den trots att jag inte planerat det. Det kanske får räcka med Kepler nu för mig också, å andra sidan blev jag nyfiken på om författarna ändrat stil och kommer att fortsätta att skriva med ett större psykologiskt djup.

   Gilla

 6. 17 mars, 2017 08:57

  Kepler har jag lämnat bakom mig

  Liked by 1 person

 7. 17 mars, 2017 06:01

  Jag håller helt med dig om Keplers böcker. Jag har läst en och någon fler blir det inte!

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:19

   Vi får se om jag kan avstå om de skriver en uppföljare. Deras senaste hade enligt min mening ett större djup än tidigare.

   Gilla

 8. 17 mars, 2017 04:23

  Ja, den boken köpte jag ju på rean, så den ligger på vänt:-)

  Liked by 1 person

 9. 17 mars, 2017 03:03

  Har inte läst Kepler.

  Liked by 1 person

 10. 17 mars, 2017 02:41

  Mycket välskrivet svar! Jag kan nog gilla stereotyper på ett sätt men tänker här mer på att karaktärerna är normal/lagom/vardagliga och där detta är en röd tråd genom författarens böcker. Men där det är gjort på ett snyggt sätt. Ja du den där Saga Bauer, denna överjordiska vackra lilla älva till superpolis… Och Jonna Linna… Men kommer ändå läsa Kaninjägaren för böckerna brukar vara ruggigt spännande!

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:22

   Tack, vad roligt att du tycker det 🙂
   Jag tyckte att Kaninjägaren var en av de bättre av deras böcker, och jag undrar om jag kan avstå om de skriver en uppföljare. Jag blir ju så nyfiken…

   Gilla

 11. 17 mars, 2017 12:21

  Intressant svar.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: