Skip to content

Helgfrågan v. 11 – Bokomslagets betydelse

17 mars, 2017

Mia håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Det här är bokomslag som jag gillar. Framförallt motsvarar bokomslagen innehållet, det tycker jag är det viktigaste, att de förmedlar rätt känsla. Boken om Karlfeldt är en biografi, och som sådan tycker jag att det passar med ett omslag i tidstypisk stil med Karlfeldt som motiv. Jag såg den boken i dag, och blev faktiskt lockad att läsa den just på grund av omslaget.
.

Det här är omslag som jag ryggar tillbaka för. Romanen av Julia London googlade jag fram som ett exempel på en bok där omslaget får mig att absolut inte vilja läsa boken. Det var knappt jag läste den här typen av böcker när jag var tonåring, och numera ger de mig verkligen ingenting, det känns bara som slöseri på tid. Övriga av de här böckerna har jag antingen läst eller skall läsa, trots omslaget. Hur formgivaren tänkte kring Dostojevskijs bok skulle jag verkligen vilja veta. Nu är det så att jag bestämt mig för att läsa den, oavsett omslag, men jag kommer antagligen att ta av skyddsomslaget först, för att slippa mardrömmar på natten.

Så, svaret på Mias fråga blir att omslaget påverkar mig, men eftersom jag numera läser in mig i förväg på vilka böcker jag vill läsa, spelar omslaget ingen roll för om jag läser boken eller inte. Har jag bestämt mig för att läsa en viss bok gör jag det oavsett hur den ser ut. Men det kan bli som med boken om Karlfeldt, att omslaget gör att jag får upp ögonen för en viss bok.

Fler som diskuterar bokomslag hittar du hos Mias bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

28 kommentarer leave one →
 1. 18 mars, 2017 08:56

  Jag uppskattar om utsidan stämmer överens med innehållet.

  Gilla

 2. 18 mars, 2017 12:56

  Den där uppdelningen stämmer mycket väl in på mitt eget tyckande. Är glad för att jag har Dostojevskijs tegelstenar sedan tidigare i bokhyllan, så synd om det blir fula bokomslag som avskräcker nya läsare till att upptäcka dessa fantastiska klassiker! (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

 3. 18 mars, 2017 10:29

  Omslaget till Ivy Pocket är ju så himla fint. Men sedan är smaken olika, jag gillar färgglatt och gärna tecknat.

  Gilla

 4. 18 mars, 2017 12:22

  Tänker att jag inte påverkas av omslag, men en bok som såg ut som Julia Londons skulle jag inte ens plocka upp och läsa baksidestexten av…

  Liked by 1 person

 5. 17 mars, 2017 09:15

  Omslaget är det som får mig att upptäcka boken bland andra, men det är bara om innehållet också är lockande om jag köper boken.

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:27

   För att sticka ut i mängden måste väl omslaget rent allmänt ha betydelse, men baksidestexten och även titeln tycker jag är viktigast.

   Gilla

 6. 17 mars, 2017 06:47

  Tycker också att framsidan på något vis ska spegla innehållet i boken. Älskar när man läser en bok och så förstår man helt plötsligt omslaget och hur det hänger ihop med boken :)

  Liked by 1 person

 7. 17 mars, 2017 05:25

  Jag påverkas väldigt lite, men om jag har en bok och sen tittar på omslaget och inser att det inte alls stämmer med innehållet, då kan jag bli irriterad.

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:30

   Ännu mer så, om baksidestexten inte alls stämmer med innehållet tycker jag. Och det händer alldeles för ofta. Ibland är baksidestexten för banal, så att det varit rena turen att jag ändå läste boken, ibland tvärtom.

   Gilla

 8. 17 mars, 2017 05:16

  Martin Engbergs omslag tilltalar mej, men av snålhet köar jag på biblioteket. Bibliotek är annars också en bra lösning om man inte vill äga fula böcker.

  Liked by 1 person

  • 17 mars, 2017 05:18

   Jag blev faktiskt också nyfiken på den boken på grund av omslaget, som jag tycker är fult, men i kombination med titeln intressant. Det skall bli intressant att läsa vad du tycker om den boken, jag var inte överförtjust.

   Gilla

 9. 17 mars, 2017 04:24

  Jag är också en som gillar lockande bokomslag. Jag kan också köpa/låna en bok bara för att jag gillar titeln. Självklart läser jag också böcker med mindre tilltalande omslag men jag tror ändå att utseendet på det är viktigt.

  Liked by 1 person

 10. 17 mars, 2017 04:21

  Som grafisk formgivare har jag ju gjort hur många bokomslag som helst för förlagets fackböcker. Inom det området är det kanske mindre viktigt med ”catchy” omslag, då innehållet ofta är ett ”måste” att ha för köparen. Men på mitt förlag såg vi alltid till att ändå göra riktigt vassa omslag, vilket vi har lyckats med enligt kunderna.
  Vad gäller skönlitteratur/deckare med mera så vill jag också ha relevanta och tilltalande omslag.

  Liked by 1 person

  • 17 mars, 2017 05:22

   Det måste ha varit en väldigt roligt arbete. Om man inte blir stoppad i sina kreativa idéer och måste göra något man egentligen inte kan stå för, sådant måste ju hända ibland..?

   Gilla

 11. 17 mars, 2017 03:43

  Gillar fina omslag men jag måste gilla innehållet också :)

  Liked by 1 person

 12. 17 mars, 2017 03:35

  Även om ett snyggt omslag är trevligt så är det i sista änden innehållet som är det viktiga.

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:33

   Ganska intressant, som ett sidospår, hur smaken ändras när det gäller bokomslag. Under en period lockade inte 50-talsmotiv mig alls, men nu dras min blick direkt till dem :)

   Gilla

 13. 17 mars, 2017 02:04

  Omslag kan fungera som lockmedel för mig, lånar det mesta jag läser och ett fint omslag som tilltalar mig på lånehyllorna gör ofta så att jag plockar åt mig den. Sedan är själva handlingen och liknande avgörande om jag väljer att läsa. Jag kan hålla med om alla dina fina omslag, de tilltalar mig alla. =)

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:35

   Har du sett hur snygg En sax i hjärtat är? Jag fotade den och lade upp en bild på IG i går, där man ser bokens rygg. Wow, säger jag bara, så snyggt omslag ♥

   Gilla

 14. 17 mars, 2017 01:23

  Kan nog mestadels hålla med om omslagen du har som exempel, men när det gäller får och getter-boken så är det titeln som lockar :)

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:36

   Jag fastnade också först för titeln, som gjorde mig nyfiken på hur författaren tänkt :) Baksidestexten övertygade mig om att boken måste vara bra.

   Gilla

 15. 17 mars, 2017 11:56

  Vi har väldigt, väldigt lika smak vad gäller omslagsdesign.

  Liked by 1 person

  • 18 mars, 2017 06:39

   Ja, det verkar så :) Jag läste sitt inlägg om Liane Moriartys bokomslag och håller med dig angående dem också. Ett annat ämne man kan diskutera är boktitlar och baksidestexter…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: