Skip to content

Söndagens smakbit ur en bra bok v. 11 – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

19 mars, 2017

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Det här är en roman som inte liknar någon annan jag läst. Jag skulle inte bli förvånad om den finns med bland de Augustprisnominerade i höst. Boken handlar om en ung kvinna som tillsammans med två unga män kliver in i en bokhandel där en kontroversiell konstnär skall framträda. De tar konstnären och besökarna som gisslan och kvinnan filmar det våld som följer. Mitt under terrorattacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Lyssna på mig. Jag tror inte att vi ska vara här. Det var inte hit vi skulle. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik och hon menar att hon kommer från framtiden.

Så här börjar boken:

Hon sitter tyst med slutna ögon medan Amin flera gånger upprepar det namn han har gett henne. Nour. Först när hon hör en antydan av hysteri i hans röst öppnar hon ögonen. ”Minns du något nytt?” Hans ansikte är utmärglat, munnen anspänd, han sitter bredvid henne i Hamads vita Opel, i baksätet som läcker skumgummismulor som fastnar på deras kläder. Hon skakar på huvudet. Hamad säger nåt från förarplatsen, skyndar på dem, och Amin fuktar läpparna och slår med darrande händer på mobiltelefonen som är fäst med silvertejp över metallrören på hennes väst.

Tills i morgon skall jag ha samlat tankarna om boken, då kommer min recension här i bloggen, titta gärna in då.

Fler intressanta smakbitar ur bra böcker finns i bloggen Flukten fra virkeligheten

16 kommentarer leave one →
 1. 19 mars, 2017 09:49

  Jag får helt enkelt titta in imorgon och läsa recensionen 🙂

  Gilla

 2. 19 mars, 2017 07:35

  Jag känner mig lockad. Tack för smakbiten.

  Gilla

 3. 19 mars, 2017 06:36

  Är lite nyfiken på denna. Verkar intressant. Tack för smakbiten!

  Gilla

 4. 19 mars, 2017 06:27

  Den här vill jag läsa men jag har fortfarande inte läst hans bok En storm kom från paradiset. Tror att jag kommer att tycka om bägge.

  Gilla

 5. 19 mars, 2017 06:20

  Den här har sorglig titel.

  Gilla

 6. 19 mars, 2017 05:05

  Tack för smakbiten. Kan inte riktigt bestämma mig om detta är min typ av bok eller inte… Annorlunda verkar den.

  Gilla

 7. astridterese permalink
  19 mars, 2017 03:20

  Oi, her hørtes det som det foregikk flere skumle ting på en gang.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 8. 19 mars, 2017 01:03

  Tack för smakbiten!

  Liked by 1 person

 9. 19 mars, 2017 12:15

  Tack för en intressant smakbit!

  Gilla

 10. 19 mars, 2017 10:55

  Den här låter onekligen mycket intressant!
  Tack för smakbiten!

  Gilla

 11. 19 mars, 2017 10:25

  Låter intressant och titeln låter också lockande, men jag vet inte riktigt om det är bok för mig eller inte 🙂 Tack för smakebiten!

  Gilla

 12. 19 mars, 2017 10:15

  en stark viktig bok om vår samtida, läst och lyssnat på Johannes i Göteborg (fick boken signerad 🙂

  Gilla

 13. 19 mars, 2017 09:26

  Jeg ble absolutt veldig nysgjerrig på denne boken. Takk for smakebiten!

  Gilla

 14. 19 mars, 2017 09:24

  tror säkert att den blir nominerad till August – priset. tack för smakebiten!

  Gilla

 15. 19 mars, 2017 09:15

  Jag har nog inte haft klart för mig vad denna handlar om, den låter intressant. Jag vet inte varför jag kommer att tänka på Lars Vilks… 😉

  Gilla

 16. 19 mars, 2017 09:11

  Jag har inte läst något av denna författare men det låter onekligen intressant.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: