Det växte ett träd i Brooklyn (del 2), av Betty Smith

.
Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

Andra delen om Francies liv börjar när hon fyller tretton. Samma år dör hennes pappa, och mamman är havande med ett nytt syskon. Trots att skolan betyder allt för Francie har hon inget annat val än att börja arbeta. Ändå vägrar Francie att släppa drömmen om att bli författare. Med okuvlig nyfikenhet och mod arbetar hon sig från det smutsiga fabriksgolvet till en tidningsredaktion på Manhattan. Sedan drabbas hon av kärleken – det största hindret av alla för fortsatta studier.
.
Mina intryck och utvärdering

Förlaget har valt att dela upp Det växte ett träd i Brooklyn i två delar. I den första delen kunde vi följa Francies väg mot tonåren. Det var en fullkomligt trollbindande uppväxtskildring, där vi fick ta del av livet i Brooklyn genom Francies iakttagelser och upplevelser.

Att börja läsa den andra delen var som att utan avbrott kliva rakt in i berättelsen igen. Jag sjönk omedelbart in i samma sinnesstämning som när jag läste den första delen. Allt är på plats. De detaljerade person- och miljöbeskrivningarna, den osentimentala, raka och realistiska tonen. Prosan, å vad jag njuter av den! Jag tycker så mycket om det här långsamma berättandet. Jag förflyttas effektivt sjuttio år tillbaka i tiden, till en helt annan plats.

Vi får fortsätta att följa Francie och hennes familj och släktingar, och en hel del andra personer som alla är intressanta på sina egna vis. Jag skrattar för mig själv åt många av vardagshändelserna i boken. Som den om Francies moster som tar över sin mans arbete som mjölkutkörare då han är sjuk, och hästen Drummer som efter den mjukare behandlingen vägrar att utföra sina sysslor med någon annan än henne på kuskbocken. Den varma tonen genomsyrar hela Brooklyn-berättelsen från början till slut.

Det är omväxlande hjärtevärmande och hjärtskärande, och jag ler inombords minst lika många gånger som jag blir bedrövad. Livet är ingen dans på rosor, det är hårt och slitsamt och sällan rättvist. När livet inte kan tyckas bli svårare, då händer det vi alla redan anat och livet blir om möjligt än svårare. Men precis som det stora träd som vuxit upp ur trottoaren utanför Francies fönster, består Francies släkt av starka kvinnor som inte låter sig kuvas eller besegras. Med sin jordnära och sakliga inställning till livet, fattar Francies mor beslut som är till hela familjens bästa, men som kommer att påverka Francies möjligheter till vidare skolgång på ett negativt sätt.

Om du också har skyhöga förväntningar efter att ha läst den första delen, var inte orolig. Du kan lugnt luta dig tillbaka och låta dig svepas med i historien med ett nöjt leende på läpparna.


Mitt betyg: 5/5

.
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2017-08-10
Serie: Det växte ett träd i Brooklyn (del 2)
Förlag: Bookmark
Originaltitel: A Tree Grows In Brooklyn
Översättare: Eva Alexanderson
Nyöversättning: Ulrika Gustafsson
Formgivning: Emma Graves
ISBN: 9789188345875
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

2 reaktioner till “Det växte ett träd i Brooklyn (del 2), av Betty Smith

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.