Söndagens smakbit ur en bra bok – Ormen i Essex, av Sarah Perry

Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Berättelsen utspelar sig i slutet av 1800-talet, till att börja med i London, sedan i den lilla staden Colchester i Essex. Den unga Cora blir gift in i den viktorianska societeten, men äktenskapet blir inte lyckligt. Jag har inte läst så långt än, men det här verkar vara en bok helt i min smak. Intressant, klurig, absolut inte övertydlig och dessutom litet smågalen och humoristisk bitvis.

Det här citatet (s 22) gjorde stort intryck på mig eftersom det säger så mycket, men utan att vara övertydligt, precis som boken i övrigt är skriven:

En dag sa han: ”I Japan lagar de ett trasigt kärl med droppar av smält guld. Det vore något: tänk att få ha sönder dig och hela dina sår med guld.” Men hon hade varit sjutton, med ett pansar av ungdom, och hade inte känt kniven stickas in: hon hade skrattat och han också.

På sin nittonde födelsedag bytte hon fågelsång mot solfjädrar, syrsor i det höga gräset mot en jacka broderad med skalbaggsvingar, hon snördes in med valben, pryddes med elfenben, fick håret uppsatt med sköldpaddsskal. Hon började tala släpigt för att dölja sin stamning; hon gick ingenstans. Han gav henne en guldring som var för liten – ett år senare en till och den var ännu mindre.

Fler smakbitar ur spännande böcker får du hos Betraktninger ~ tanker om bøker

19 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok – Ormen i Essex, av Sarah Perry

  1. Omslaget är läckert, men smakbiten gör nog tyvärr att jag avstår. Än en gång inte mitt genre. Beundrar dig verkligen att du är en ”allätare” vad gäller böcker.

    Gillad av 1 person

  2. Jag läste den här alldeles nyss på engelska och undrade hur språket skulle överleva att bli översatt. Men att döma av den här smakbiten är det en bra översättning!

    Gilla

  3. Jeg liker så utrolig godt bokcover som ser ut slik som dette. Det er et typisk engelsk cover, men noen gange kommer det også ut norske bøker med slike cover og da kjøper jeg dem med en gang :-) Det er ikke alltid jeg liker boken like godt som jeg liker coveret så jeg er lett å lure :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.