Lästa böcker i mars och månadens bästa

Hos Mias bokhörna tipsar vi om vilka böcker vi tyckt mest om varje månad. I mars var min favorit: Ormen i Essex av Sarah Perry. Kortfattat kan jag beskriva den som intelligent, intressant, klurig, litet smågalen och inte så sällan humoristisk. Klicka på titeln om du vill läsa hela min analys av den.

En väldigt blandad kompott även denna månad. 1968 är faktiskt den första bok jag läser av Jan Guillou, men den gav mersmak så nu skall jag börja från början med Brobyggarna, som är den första delen av tio om nittonhundratalet. Augustprisvinnaren Tio över ett har jag länge tänkt läsa, men inte kommit till skott förrän nu. En riktigt välskriven och samtidigt intressant skildring av ett tonårsliv, oro och panikångest, Gruvan i Kiruna och flytten av hela staden. Den fick mig att vilja resa till Kiruna och övernatta, för att kunna höra när de spränger i gruvan vid tjugo över ett på natten.

Klicka på titlarna här nedanför så länkas du till mina recensioner. Fyra av böckerna har jag inte hunnit skriva om än, men recensioner är på gång. Böckerna som fått fyra och fem stjärnor var något utöver det vanliga, de berörde mig på olika sätt och väckte många tankar.

★★★★★
Jan Guillou, 1968. Piratförlaget
Ann-Helén Laestadius, Tio över ett. Rabén & Sjögren
Sarah Perry, Ormen i Essex. Albert Bonniers Förlag

★★★★
Helga Flatland, En modern familj. Polaris
Niklas Källner, Och bilen går bra? Bonnier Fakta
Christian Unge, Har jag en dålig dag kanske någon dör. Norstedts

★★★
Anne-Lie Högberg, Väck mig när det är över. Lind & Co
Anna Jansson, Kvinnan på bänken. Norstedts
Bo Svernström, Offrens offer. Albert Bonniers Förlag

Vilken bok blev din favorit den här månaden?

Är det någon särskild bok som du ser extra mycket fram emot att läsa under april? 

Jag gillar ju att blanda genres, och nu lockar det väldigt mycket att läsa en feelgood med djup, som Annika Estassys helt nyutkomna bok Gröna fingrar sökes, som har ett så här snyggt omslag! Men först skall jag läsa en eller två deckare, till påsk gäller ju av tradition påskekrim ;)

13 reaktioner till “Lästa böcker i mars och månadens bästa

 1. Alltså med tanke på ditt roliga bidrag till Skyltsöndag, där du ju också berättade vad du hunnit med (förutom att bli sjuk alltså) så är det ännu mera obegripligt hur du dessutom kan läsa så många böcker. Superwoman, helt klart!
  Min favobok under mars var helt klart David Lagercrantz ”Mannen som sökte sin skugga”. Ytterligare en bok i Millenium serien. Lagercrantz KAN verkligen skriva!
  Har precis börjat med ”Tiggaren” av Sofie Sarenbrant. Även den är bra. Har läst hennes tidigare böcker och inte blivit besviken.

  Gilla

 2. Många bra böcker du haft i den hand under Mars. Bara omslaget på boken ”Gröna fingrar sökes” ger läslust att läsa den. Har gillat flera av författarens tidigare böcker och den här får jag sätta upp på min önskelista.
  Ha en fortsatt fin påsk !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.