Sara Danius tvingades avgå – vilken roll hade Kungen?

Jag blev så otroligt berörd av att Sara Danius tvingades lämna Svenska Akademien. Jag har väl aldrig brytt mig särskilt mycket om den institutionen tidigare, mer än när Nobelpriset i litteratur skall tillkännages, men att Sara Danius tvingades lämna och de andra fick stanna, det gjorde mig så förbannad, och faktiskt litet chockad.

De inlägg som brukar gillas mest av dem jag lägger ut på Instagram är bilder på boktravar, bakverk och bilder på katter och hundar. Ingenting provocerande med andra ord. Det här inlägget har hittills fått 261 personer att trycka på hjärtat, det slår min bild på lussekatter med nästan hundra likes. Det gör mig glad.

 

6 reaktioner till “Sara Danius tvingades avgå – vilken roll hade Kungen?

 1. Som jag förstod det var Danius avgång ett krav från Frostenson. Vem i all världen är hon att ställa krav i denna härva? Mycket hade sett annorlunda ut om Frostenson tagit ”time out” i ett tidigt skede.

  Gilla

 2. Har följt denna såpopera lite, men är inte insatt. Skulle gärna vilja veta vem den så kallade ”kulturprofilen” är. Googlade och fick fram ett namn som jag inte ens kände igen så… om KajsaLisa föreslog – gör en serie på tv3 av det hela. Inget dumt förslag…

  Gilla

  1. Det är sant. Men att sitta kvar med resten av ledamöterna emot sig var nog otänkbart. Håller med dig, hur kan en person få i princip alla de andra att gå i hans ledband – patetiskt och skrämmande! Och vad sade Kungen under mötet med Anders Olsson som fick Horace Engdahl & co att känna att de hade kungen på sin sida?

   Gilla

 3. Ja, vi är nog många som har reagerat på hela den här trassliga affären och den ytterst märkliga vändning den tog häromdagen. Jag kunde förstå om Frostensson puttades ut, men Danius? Det härliga är väl det enorma gensvar hon fått och det systerskap som visats i sociala medier och i samtal mellan ”vanligt folk” som inte har några kopplingar till Akademien.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det känns väldigt skönt att så många ställer upp för Sara Danius och hennes ambitioner med Akademien. Hoppas att Horace Engdahl och Sture Allén avgår, sådana värderingar som de står för rimmar väldigt illa med snille och smak.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.