Måndagens boktips: mord, mys och mysterier

I dag ger jag tips på pusseldeckare, eller Cosy Crime som det också tycks kallas då böckerna utesluter detaljerade våldsscener, brotten sker och upptäcks i små, socialt intima gemenskaper och de som löser brotten är amatörer.

Det här är mordhistorier som man läser med ett leende på läpparna, samtidigt som ledtrådarna strösslas genom berättelsen. Kanske, kanske lyckas man lösa mordgåtan innan upplösningen.

Bookmark Förlag har givit ut en samling av Agatha Christies pusseldeckare med nya, otroligt snygga omslag, som dessutom passar ihop layoutmässigt om man lägger dem sida vid sida som ett pussel. Briljant idé! Många av dem finns med på bokrean.

Min farmor älskade Agatha Christies deckare, och hon plöjde alla deckare av Maria Lang med flera i samma genre. Hon rekommendera mig att läsa dem, men som tonåring och ungdom hade jag en längre period då jag antingen läste tunga klassiker som spädde på min övertygelse att det är synd om människorna, som August Strindberg uttryckte det, eller raka motsatsen; litteratur som numera väl kallas feelgood och romance, som Grottbjörnens folk av Jean M Auel, Törnfåglarna av Colleen McCullough och serien om Lucky Santangelo av Jackie Collins.

Numera läser jag pusseldeckare, och här ovanför ser ni ett gäng som jag gillar. Jag har tagit med några böcker ur Enid Blytons Äventyrsserie om Jack, Lucy-Ann, Philip, Dinah och Jacks kakadua Kiki. Som barn älskade jag de böckerna. Jag lekte ofta att jag var på rymmen och var med om liknande äventyr som barnen i Enid Blytons böcker.

Missa inte H K Rönbloms böcker om historikern, läroverksläraren och amatördetektiven Paul Kennet, varav jag har läst två i nyutgåva. Författaren H-K Rönblom ansågs vara en av de fyra främsta kriminalförfattarna i Sverige fram till sin död i mitten av 60-talet. Läs gärna vad jag tyckte om Död bland de döda och Höstvind & Djupa vatten. Böckerna är nedsatta till halva priset på bokrean.

Den stora utställningen liknar inte de romaner jag läst tidigare av Marie Hermanson. Här finns ingenting som är suggestivt och rysligt på det sätt som jag upplevde i exempelvis Mannen under trappan, vilken utspelade sig i gränslandet mellan mardröm och verklighet. Den stora utställningen är spännande på ett mer lågmält sätt. Jag tyckte otroligt mycket om den. Jag hade inte tänkt köpa något från bokrean, men Pestön finns med, så kanske ändå :)

Här är några deckarserier jag ännu inte har läst, men jag har de första delarna hemma av Morden på Österlen och Nina Storm, så jag skall läsa så snart jag hinner. Klänning för korta kvinnor är nedsatt till mer än hälften på bokrean, och uppföljaren kommer ut i mars i år. Båda böckerna i serien Morden på Österlen finns med på rean.

Katarina Bivalds serie om Berit Gardner beskrivs som en hyllning till Agatha Christie, Morden i Midsomer och alla andra charmiga deckare som förenar engelska pubar, konstiga byoriginal, scones och böcker med ond, bråd död. Berit Gardner är författaren som dras in i både byintriger och mordutredningar. Den andra delen i serien, Döden på Château des Livres, kommer i april och jag vill verkligen läsa! Den här gången håller Berit Garner i en skrivarkurs på ett franskt slott med god mat, litteratur och vin. Och mord.

En deckarserie som utspelar sig i trädgårdsmiljö, visst låter det lockande! Jag har inte läst någon av böckerna i serien Säbyholms gröna fingrar, men vill verkligen göra det. Serien beskrivs som Cosy Crime i Agatha Christies anda. Några av delarna finns med på bokrean. Den femte delen, Med döden som gäst, kommer i maj.

Fortsätt väldigt gärna med att ge tips i kommentarerna, eller länka till egna blogg- eller Instagraminlägg, så fortsätter vi att dela med oss av bok- och filmtips till varandra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.