Ödesryttarna: Jorvik kallar, av Helena Dahlgren (Star Stable)

När jag såg att den här boken var på väg blev jag nästan nervös å Helena Dahlgrens vägnar. Det är Helena Dahlgren som har skrivit den här boken, den första i en blivande trilogi om Ödesryttarna. Ni som har barn som spelar Star Stable Online, eller kanske själva spelar, förstår vilka förväntningar alla de miljontals spelare har på att boken skall  motsvara innehållet och stämningen i spelet.

Men Helena Dahlgren behöver inte vara orolig, det här är en fantastiskt välskriven, stämningsfull och spännande berättelse som motsvarar alla förväntningar man kan tänkas ha på den här första delen om Star Stable-världen.

För er som inte känner till Star Stable kan jag berätta att det var ett svenskt team som skapade historien om Ödesryttarna. Star Stable Online spelas av 1 miljon svenska spelare och av sammanlagt 13 miljoner om man räknar spelare i hela världen. Spelet inleds med legenden om en flicka till häst som kom med livets ljussken till en död och kall ö, Jorvik. Med ön Jorviks uppkomst kom både godheten och ondskan till världen. Den tusenåriga kampen mellan ont och gott började, och när vi kommer in i berättelsen är ondskan på väg att släppas fri. Men enligt legenden skall det i en tid av förtvivlan och mörker återigen komma en flicka till häst och föra med sig ljus och värme.

Lisa och hennes pappa kör av bilfärjan till ön Jorvik. Ännu en gång flyttar de dit pappan fått arbete. Men den här gången är det annorlunda. Nästan genast inträffar mystiska och oförklarliga händelser. På himlen blinkar ett stjärntecken som Lisa aldrig sett tidigare och hon fylls av en melodi med stråkar och dramatiska trummor, som sedan byts ut mot melodin från en harpa. Till synes små händelser, men de kommer att få stor betydelse längre fram.

Ön Jorvik är känd för sin kärlek till hästar, vissa menar att hästarna är öns själ. Det borde passa Lisa perfekt, som tidigare ridtjej. Men hon har inte varit i närheten av hästar sedan hennes mamma råkade ut för en ridolycka och förolyckades. Ändå dras Lisa motvilligt till Jorviksstallet. Där träffar hon hästen Starshine:

”‘Vad är det som händer’, tänker hon när hon går fram och ställer sig så nära att hon kan röra vid hästens utsträckta hals. Han är vit som snö och manen, som hon först antog var grå, är blå. Det här är hästen från hennes drömmar. Hon slutar nästan andas.”

I Jorviksstallet blir Lisa vän med Anne, Alex och Linda och deras hästar. Steg för steg inser de att de fyra tillsammans har unika band till sina hästar som ger speciella krafter. Enligt legenden är det bandet mellan en flicka och hennes häst som vaktar ondskan som ligger begravd i djupet. Vart 100:e år sägs en ny generation Ödesryttare väckas till liv för att kämpa emot den onda kraften som är på väg att ta över Jorvik.

Mina barn spelade Starshine innan de kunde läsa. Gissa vem som har läst all text i de fyra första spelen för dem för att de skulle förstå handlingen och kunna lösa uppdragen…  Sedan startade Star Stable Online och blev en succé. Jag har lyssnat på barnen när de berättat om uppdragen i spelet och sett de olika områdena i Jorvik, jag har köat i timmar med mina barn när Star Stable ordnade ett stort spelevent i Stockholm 2016, och om en månad är det dags igen. Så självklart ville jag läsa boken om Ödesryttarna.

Är man själv hästtjej ryser man av igenkänning vid skildringarna av samspelet mellan de fyra Ödesryttarna och deras hästar. Det är så mysig läsning och jag får ett starkt behov av att gå ut till mina egna hästar, känna deras doft och lägga kinden mot deras mule. Stämningen från både Starshinespelen och Star Stable Online finns här, man kan nästan höra den ödesmättade musiken i bakgrunden när man läser. Dramatiken och magin byggs upp successivt och det är uppenbart att det kommer att bli betydligt mörkare och större fokus på äventyret och kampen mot de onda krafterna i de kommande delarna.

Det är precis rätt tonläge och rätt nivå för berättelsen. Den innehåller allt jag själv hade velat läsa om som hästintresserad 9-12-åring – äventyr, vänskap, magi och så hästar förstås! De fyra flickornas personligheter och bakgrund är dessutom mer djuplodande än i Star Stable Online, vilket gör boken till ett perfekt komplement till spelet.

Pst… i boken finns kartor som avslöjar nya områden i Jorvik som ännu inte finns i spelet…

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 227
Serie: Ödesryttarna (# 1)
Utgivningsdatum: 2018-05-02
Förlag: Bonnier Carlsen
Form: Caroline Linhult
ISBN: 9789163899553
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

 

 

3 reaktioner till “Ödesryttarna: Jorvik kallar, av Helena Dahlgren (Star Stable)

 1. Här hemma spelar bara Sonen, tjejerna är helt ointresserade, och då är det bara Overwatch som gäller. Men kanske ska introducera boken för Lillan ändå, den låter väldigt lockande.

  Gillad av 1 person

  1. Jag måste fråga om Overwatch, det vet jag inte vad det är. Boken är väldigt fint skriven och berättelsen handlar ju om fyra tjejer med olika personligheter, så meningen är väl att alla skall kunna känna igen sig i åtminstone en av dem. Just i den här åldern som boken riktar sig till brukar många ha behov av någon som verkligen förstår dem, eftersom skoltiden är tuff och man samtidigt börjar frigöra sig från föräldrar och eventuella syskon. Här kommer samspelet med hästarna i boken in. Dessutom är det spänning och magi, och mer av det kommer det att bli i de två kommande delarna.

   Gillad av 1 person

   1. De jagar och skjuter andra lag. Låter inte så lockande men de har en himla positiv anda i resp lag och samarbetar järnet. Själv blir jag bara åksjuk av samtliga TV-spel, har väl något fel i någon synaps någonstans 😝

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.