Söndagens smakbit ur en bra bok – Små stora saker, av Jodi Picoult

Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Jag öppnade boken och tänkte läsa några rader för att få en uppfattning om den här boken skall bli dagens läsning. Jag fastnade direkt.

Citatet är från sidan 46. Paret Brit och Turk har precis blivit föräldrar. På förlossningsavdelningen i New York arbetar Ruth:

Jag vaktar den svarta sköterskan som en hök medan hon vaskar av Davis och tvättar hans hår och sveper in honom i en filt igen. Hon fäster ett litet elektroniskt band runt vristen på honom – som de där man ibland ser på sådana som dömts till övervakning. Som om han redan straffats av systemet.

Jag stirrar så intensivt på den svarta sköterskan att det inte hade förvånat mig om hon fattat eld. Hon ler mot mig, men leendet når inte ögonen. ”Sådär”, säger hon. ”Ren och fin. Då ska vi se om vi kan få honom att ta bröstet.”

Hon börjar dra undan Brits sjukhusrock, men då står jag inte ut längre. ”Bort från henne”, säger jag. ”Jag vill tala med din chef.”

Fler smakbitar ur spännande böcker får du hos Betraktninger ~ tanker om bøker

28 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok – Små stora saker, av Jodi Picoult

  1. Enligt vad jag läst om boken skall den handla om bland annat rasism och fördomar. Redan här i inledningen inser man hur föräldraparet ser på barnmorskan Ruth. Jag anar att det kommer att bli värre…

   Gilla

  1. Det här är min första bok av Jodi Picoult, men redan i inledningen väcks tankar och frågor. Det här kan nog bli väldigt intressant, och säkert en stark berättelse.

   Gilla

 1. Var genast tvungen att kolla upp vad boken handlar om och det var inte lite! Ämnet var vittomfattande och förmodligen är boken välskriven dessutom. Tack för smakbiten

  Gillad av 1 person

  1. Än så länge är den väldigt intressant. Jag skall läsa vidare ni i kväll när jag slutat ute i trädgården, men det mesta talar för att det är en bok jag kommer att kunna rekommendera.

   Gilla

  1. Ja, jag minns att du skrev om den. Jag skall titta in senare och fräscha upp minnet om vad du tyckte. Jag har inte hunnit så långt än, men det är något med språket som jag hakar upp mig litet på, ingenting stort, men någonting är det. Men det uppvägs av berättarstilen, som fick mig fängslad direkt. Den här tegelstenen har avskräck mig tills nu, men jag insåg snabbt när jag läste litet i den att den inte är svårläst alls.

   Gilla

 2. Jeg har denne forfatteren på leselisten, men jeg har ikke fått lest noe av henne enda. Det virker som hun skriver fine bøker. Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte läst så långt än, men tror att det är det. Mannen, pappan till barnen, är anhängare av Vit makt, och den organisationen finns ju i dag. Jag räknar med att det inte kommer att vara en enkel historia med tydliga rätt och fel, utan säkert en massa gråzoner. Det skall bli intressant att se hur hon berättar den här historien, den väcker säkert många tankar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.