Makten av Naomi Alderman – Söndagens smakbit ur en bra bok

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Mari som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

För er som kanske inte känner till den här boken kan jag berätta att den tillsammans med bland andra Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò var nominerad till Baileys Women’s Prize for Fiction förra året. Vann priset gjorde Makten. Då förstår ni vilken hög klass den håller.

Jag har inte läst så långt än, men de inledande sextio sidorna har fångat mig helt och hållet. Jag brukar passa på att träna när mina döttrar har danslektion, men nu vill jag helst bara sitta i loungen medan jag väntar, läsa den här boken och få veta hur det skall gå.

Citatet är från sidan 30:

Hans hand känns som om han har blivit stungen av en insekt. Han tittar ned för att slå bort den, men det enda som vilar på hans hand är hennes varma handflata. Förnimmelsen växer, oavbrutet och snabbt. Till en början är det ett nålstick i handen och underarmen, sedan en svärm av surrande krypningar, sedan smärta. Han andas alldeles för snabbt för att kunna ge ifrån sig något ljud. Han kan inte röra vänsterarmen. Hjärtat bultar i öronen. Bröstet är hopsnört. Hon fnissar fortfarande, mjukt och dämpat.

Enligt baksidestexten händer något med tonåriga flickor som ger dem kraft och därmed makt. ”En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning.” Jag återkommer inom kort med en recension.

 

12 reaktioner till “Makten av Naomi Alderman – Söndagens smakbit ur en bra bok

 1. Jeg tenkte nettopp jeg skulle lese denne boken, men så var det på tide å pakke ned alle bøkene mine. Og den havnet i en av eskene og ikke blant dem jeg tok vare på for å lese i flytteperioden. Nå får jeg glede meg til den når jeg kan pakke opp bøkene igjen :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 2. jamen självklart ska jag nosa fram denna på biblan, stort tack för tipset. Angående Vajlett och Rut så kommer jag inte att skriva någon recension, jag har läst ut den och gillade den ganska bra. Från början var jag förskräckt då jag trodde att det var en riktig feel-good-roman, jag har allergi för såna, tycker det blir för mycket buskis. Men jag läste nyligen Alfredssons tidigare bok o den var så långt från feel-good som man kunde komma. Skrik tyst så inte grannarna hör …Men mina farhågor kom på skam, visst är detta underhållningslitteratur men samtidigt en fin skildring av 50-talsliv i en liten by med en sträng församling som bestämmer över allt och alla. Och om kärlek mellan två kvinnor. Så ja, jag rekommenderar boken, absolut!

  Gilla

 3. Låter spännande, utan att veta alltför mycket av vad den handlar om. Att den är på samma lista som Stanna hos mig låter ju som att det är en väldigt bra bok :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.