Stanna hos mig, av Ayòbámi Adébáyò

Jag tyckte mycket om den här boken. Den är svårplacerad i en speciell genre. Den skulle kunna klassificeras som en feelgoodroman, eftersom det är en kärlekshistoria med förvecklingar som får ett slut som gör läsaren nöjd. Samtidigt skildras inte alls situationen för nigerianska kvinnor i dagens ganska moderna, men patriarkala, samhälle på klassiskt feelgoodvis.

Det är väldigt intressant och även förbluffande att läsa om hur man lever ganska vanliga medelklassliv, men bakom höga taggtrådsstängsel som skydd mot inbrott när rättsväsendet är korrupt och poliserna mutade av kriminella gäng. Författaren skildrar ett samhälle där gamla vidskepliga traditioner existerar sida vid sida med högteknologi och medicinsk kunskap. Militärkupper avlöser varandra, men livet för vanliga människor rullar på med ganska vanliga glädjeämnen och bekymmer. Ganska vanliga.

När Yejide och hennes man Akide inte kan få barn sätter det igång en lång kedja av händelser med olika lösningar som vi sannolikt inte skulle ta till här i Sverige. Det är antagligen inte helt osannolikt att släkten blandar sig i och har åsikter om vilken väg ett ofrivilligt barnlöst par bör ta, men det är nog ändå ganska osannolikt att svärmödrar insisterar på att de barnlösa männen skall gifta sig med ytterligare en kvinna därför att släkten kräver barnbarn. Och det är nog inte heller så vanligt att barnlösa svenska kvinnor gör ceremoniella pilgrimsvandringar och offrar getter i desperation och längtan efter ett barn. Men det är något av vad som händer det här nigerianska paret.

Yejide och Akide älskar varandra lika mycket som när de först föll för varandra på universitetet fyra år tidigare, men sätten de väljer för att försöka få barn kommer att leda till svek, sjukdom, förtvivlan och död. Ayòbámi Adébáyò skildrar den här världen där gamla traditioner möter nya så enormt fängslande. Man lider och gläds om vartannat och flera gånger kommer det oväntade vändningar som gör att man blir överrumplad.

Stanna hos mig är författarens debutroman. Den gavs ut 2017 i England och USA och var en av de sexton nominerade samma år till Baileys Women’s Prize for Fiction, där den gick vidare till den korta listan med sex romaner. Vann priset gjorde Naomi Alderman med sin roman Makten.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 340
Utgivningsdatum: 2017-10-18
Förlag: Piratförlaget
Originaltitel: Stay with me
Översättare: Erik MacQueen
Formgivning: Eric Thunfors
ISBN: 9789164205049
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

15 reaktioner till “Stanna hos mig, av Ayòbámi Adébáyò

 1. Jag har precis börjat på den här och jag tycker den verkar väldigt bra. Kanske blir det sträckläsning i helgen eftersom jag känner mig döende av en megaförkylning och därför inte kommer att göra många knop för övrigt.

  Gillad av 1 person

 2. Tack för alla fina boktips! Läser mycket recenserar bara på bloggen med betyg. Men vi har sällan samma böcker. Kan det bero på att jag är svag för deckare?
  Är nyfiken på Olgas bok, kanske den finns på biblioteket.
  Kram Karin

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att kunna tipsa om böcker! Jag gillar också deckare, men det finns ju så otroligt mycket att välja mellan, så inte så konstigt kanske om vi väljer litet olika. Jag tittade in hos dig och såg din boklista för i år, och det fanns väldigt många böcker där som jag också vill läsa, bland annat Anna Laestadius Larssons trilogi. Olgas bok är riktigt bra. Den var slutsåld hos förlaget såg jag, men finns säkert på biblioteket. Ha en fin helg! Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.