Harpsund tur och retur, av Per Schlingmann

Precis som så många andra var jag väldigt aktiv inför valet och läste på, gjorde olika valtester och lyssnade på valdebatter. Dels är jag ganska intresserad av politik och tycker att det är viktigt att vara engagerad när det gäller landets framtid, dels är det spännande att syna partierna och partiledarna även ur andra perspektiv.

Ett av dessa andra perspektiv som är intressant på sitt sätt, är spelet bakom de politiska kulisserna. Hur det går till i maktens korridorer och med vilka medel man dels försöker ta sig fram av personliga skäl, dels agerar för att nå ut till och locka väljare. Det är det som Per Schlingmanns nya roman handlar om. Och som tidigare partisekreterare och statssekreterare är han antagligen rätt person att skriva en bok om det politiska spelet bakom kulisserna.

När den sittande statsministern tvingas avisera sin avgång då hennes sambo blir allvarligt sjuk, börjar spelet om vem som skall bli hennes efterträdare. Den självklare kandidaten tycks vara riksdagsmannen David Ehrling som under flera år förberett sig och planerat för att bli nästa statsminister. Men helt oväntat bestämmer sig tre kvinnor för att gå samman och bli hans utmanare, på sitt eget sätt och med sina egna metoder.

Det är ganska intressant och spännande, och jag vet inte om det är ett medvetet drag från författaren, men det är faktiskt ganska rolig läsning dessutom. Det är mängder med märkesdropping på både kläder och drycker. Är man fjärde generationens arvtagare till ett stort familjeföretag heter man såklart Pocke, och jag log åt beskrivningen av hur det går till att fika hos överklassen:

”De slår sig ner och häller upp kaffe ur den nötta silverkannan. Bredvid står ett fat med eleganta småkakor, Caina kan inte minnas att det någonsin rörts. Ändå finns fatet alltid där. Det är väl så med aristokratins traditioner.”

Ramen för berättelsen är det politiska spelet bakom kulisserna, men det centrala är  relationerna mellan olika människor och mänskligt agerande, och framförallt kvinnokraft. De kvinnliga karaktärerna har starka personligheter i berättelsen, det är dock något man snarare förstår än känner. Och trots att historien rymmer både allvarlig sjukdom, hot mot landsbygden och ett mord är det lättsamt berättat. Om jag skulle försöka mig på att genrebedöma den här boken skulle jag kalla den en politisk feelgoodroman.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 273
Utgivningsdatum: 2018-08-16
Förlag: Piratförlaget
Formgivning: Eric Thunfors
ISBN: 9789164205803
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

En reaktion till “Harpsund tur och retur, av Per Schlingmann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.