Recension: Ett högre syfte, av Malin Thunberg Schunke

Äntligen har jag också läst Malin Thunberg Schunkes debutroman. För den tilldelades hon Årets debutantpris 2019 av Svenska Deckarakademin med motiveringen: ”Internationell thriller som förnyar temat med den oskyldigt anklagade”. Jag håller med i motiveringen, men skulle vilja utsträcka den till att författaren förnyar inte bara temat utan hela genren med spänningsromaner. Malin Thunberg Schunke har arbetat som åklagare och är docent i straffrätt. Hon har skrivit en doktorsavhandling om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU, och det är inom det området hon skriver sina romaner.

Under en exklusiv svensexa på den franska Rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för att vara delaktig i attentatet. Eftersom flera EU-länder är berörda av attentatet kopplas Eurojust in, den Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, där den svenska åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef, Fabia Moretti, arbetar. Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser. Vem är han egentligen, och vad var det som hände i baren i Juan-les-Pins, där flera miste livet och många blev skadade? Det komplicerade ärendet präglas av maktspel och nationellt revirtänkande, och som en länk mellan länderna arbetar Esther Edh och Fabia Moretti.

Ett högre syfte har en tydlig förankring i vår samtid med politiska attentat och terrorism, och är mer skrämmande än de flesta andra romaner i spänningsgenren, just för att författaren blottlägger de brister som finns i det internationella rättssystemet, och gör det tydligt att vem som helst av oss skulle kunna fastna i rättssystemets maskineri på samma sätt som Amir Yasin, om vi skulle råka befinna oss på fel plats vid fel tidpunkt, trots att vi lever i en modern demokrati som är bunden av exempelvis den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Vilka rättigheter och vilket skydd har vi egentligen om vi skulle bli häktade i ett annat land, misstänkta för ett grovt brott?

Som anställd på Eurojust är det inte Esther Edhs uppdrag att utreda de brott som kommer på hennes bord, hennes roll är att bidra med sin expertkunskap och vara behjälplig med samordning mellan länder. Att placera huvudpersonen inom en sådan myndighet gör det möjligt skildra internationell brottslighet från ett nytt och spännande perspektiv. Nackdelen är att det inte blir samma driv i berättelsen eller skapar samma intresse för huvudpersonen när hon är samordnare och expert, som om hon hade varit den som ledde brottsutredningen. Jag skulle gärna se att hon får ta mer plats i kommande delar. Det finns goda förutsättningar för det, utifrån vad som sker i hennes privatliv, och som sannolikt kommer att få större betydelse i nästa del.

Sammantaget är Ett högre syfte enormt välskriven, intressant och intensiv och jag är imponerad av hur välavvägd historien är mellan det mer tekniska om hur internationellt rättsutredande arbete fungerar (eller inte fungerar) och mänskliga relationer, där pressade situationer avslöjar det bästa och det sämsta hos oss. Författarens andra och fristående del i serien om Esther Edh och Fabia Moretti finns ute i handeln nu. Jag är väldigt nyfiken på hur de båda karaktärerna har utvecklats.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 349
Utgivningsdatum: 2019-04-25
Bokserie: Esther Edh och Fabia Moretti  (del 1)
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 9789164205933
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

 

2 reaktioner till “Recension: Ett högre syfte, av Malin Thunberg Schunke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.