Odla i pallkrage – någon äter upp min grönkål

CD-skivor för att hålla rådjuren borta från pallkragarna. Men det hjälpte inte det minsta. Jag skall visa en till bild på pallkragen med blommorna, som härstammar från medeltiden, som rådjuren verkar tycka om.

En liten varning. Bilderna i slutet av inlägget är ruggiga. Utom den allra sista, den är gullig.

Jag lägger över en väv på nätterna, men rådjuren hann äta många av blommorna av samma sort som dem längst ned till vänster i pallkragen. Nu kommer det andra sorter som ni ser.

I helgen gick jag ned till pallkragarna för att vattna. Titta vad som hänt. De vita fjärilarna som jag berättade om för en månad sedan, som flög runt grönkålen, var inte bara fina att se på, de är ansvariga för det här.

Jag är inte överraskad, jag har sett de svarta prickarna på bladen. Jag trodde bara inte att det skulle gå så snabbt!

När man tittar närmare på bladen förstår man varför det gått så snabbt att tugga i sig så mycket… Det var många på det här kalaset. Nu är det som återstod av grönkålen bortrensat. Man kan spraya med Turex larvskydd på larver och blad, men jag tappade lusten att äta grönkål en tid framöver, så jag skar bara av kålen och plockade bort den från pallkragen. Vi har infrusen grönkål så det räcker ändå.

Och plötsligt dök den här lilla upp. En liten sköldpaddsfärgad vildkattunge som fötts i våra uthus, och som antagligen spanat på mig hela sommaren utan att våga sig fram. Det gjorde den nu.

Ha en fin kväll!

4 reaktioner till “Odla i pallkrage – någon äter upp min grönkål

 1. Jisses, vad med kållarver! Jag börjar inse att jag är lyckligt lottad som inte drabbats alls under de år jag haft min potager. Med den lila kålen är det dessutom lättare att se de gröna larverna i tid.
  Malvorna är giftiga, så dem borde du få ha i fred. Och så åker du till IKEA och köper sänghimlar, så du har dem hemma när de behövs nästa år.
  Kram på dig!

  Gillad av 1 person

  1. Det är hos mig de är, kållarverna ;) Jag får skylla mig själv, för jag såg kålfjärilarna och jag såg de svarta äggen på plantorna, men köpte inte Turex i tid. Men jag är ju som jag är, så jag tyckte ändå att det fanns något positivt med det här, eftersom jag nu vet vad det innebär att drabbas av kållarver som äter upp allt man sått..! Det skall jag undvika nästa år, med sänghimlar :) Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Fy så äckligt! Småkryp, ja då blir jag hysterisk. Skulle nog heller inte äta grönkål nåt mer – yuck!
  Å en vildkatt på det…, nej, jag gär nu snabbt förbi och läser ditt nästa inlägg istället;-)

  Gillad av 1 person

  1. Vildkatten måste ha haft koll på mig under sommaren när jag pysslat med växterna, för hon (det är en hon, katter med den färgen kan bara vara honor) är skygg, men inte livrädd. Jag ställde fram litet extra god mat till henne och Doris i stallet, och då vågade hon sig fram trots att jag satt bara en halvmeter ifrån.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.