Glädjande och överraskande om bloggen

Inlägget med recept på den här soppan är det enskilda inlägg som har lockat flest till min blogg; M/S Byfjordens fisksoppa. 22.000 besökare har tittat in här för att de antagligen har googlat på fisksoppa och den här soppan har dykt upp i Googleflödet. Där hade de tur, bloggbesökarna, som hittade det här receptet, för soppan är otroligt god.

1857 öppnade det nytänkande Hôtel Rydberg med restaurang efter fransk modell, snett över Gustav Adolfs torg från Operan. Foto: Stadsmuseet

Ibland, faktiskt ganska ofta, tänker jag att jag skall stänga ned bloggen, tiden räcker inte riktigt till. Men en sådan sak som att min recension av den gamla klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg har lockat 1.000 läsare till bloggen gör att jag känner något slags ansvar att fortsätta.

Tänk att 1.000 personer har varit intresserade av att läsa mina tankar om den svenska klassikern. Jämfört med min recension av Björnstad, som drygt 10.000 personer har läst här i bloggen, låter det kanske inte så mycket, men tänk då på att boken skrevs på 1800-talet och att människor fortfarande är intresserade av att läsa både boken och uppenbarligen mina tankar om den. Att sprida läsglädje och intresse för litteratur ser jag som något väldigt värdefullt, det motiverar mig att fortsätta.

De senaste tre dagarna har bloggstatistiken gått bananas. Filmatiseringen av Björnstad gick upp på HBO Nordic i söndags och har fått lysande recensioner. Det syns i min bloggstatistik. Jag skrev recensionen av Björnstad år 2016, det är fyra år sedan, men bara sedan i söndags har 1.000 personer klickat in och läst min recension. Hoppas de blir lockade att läsa boken också, som är makalöst bra, viktig och oförglömlig.

Bloggandet har inneburit att jag lärt känna många av er som tittar in här. Litet märkligt egentligen, men att regelbundet titta in hos varandra och läsa om varandras vardag och ge feedback på inlägg gör att man lär känna varandra väldigt väl. Jag har träffat några av er efter att vi lärt känna varandra genom bloggarna, och det har varit precis som att träffa gamla bekanta. Och även om de flesta av oss inte träffas utanför bloggarna, berikar det otroligt mycket att få inblick i era liv, läsa om vad ni går igenom och upplever. Man får vidgade vyer och blir förhoppningsvis litet mer ödmjuk. Stort tack till er! ♥ ♥ ♥

Ibland lägger jag in selfies. Jag tycker att det gör bloggar litet personligare när man vet vem som fotograferar och skriver inläggen. Ibland blir det spontanbilder från hemarbetsplatsen i träningskläder, ibland lyxar jag till det med att borsta håret. Om ni undrar på vilken bild håret är borstat, så är det på den högra.

Men hur intressant är det att se mig och att läsa om mig. Inte särskilt tror jag. Ungefär 2.000 personer har klickat in i kategorin Om i bloggens header för att få veta mer om mig. Men jag envisas med att lägga in litet mer personliga bilder, eftersom jag vet att barnen tittar in här och letar upp inlägg från någon viss händelse, då kan det vara roligt att påminnas om hur vi har sett ut genom åren.

I måndags eller tisdags stannade jag bilen vid Alhamrabacken och gick ut för att ta den här bilden. Kan ingen se till att den där elkabeln grävs ned istället, den stör ju bilden ;)

Inget filter, bara fotat rakt upp och ned som det såg ut. Som ur en saga. Hur kan naturen fortsätta att överraska gång på gång? Ni som tittar in här gillar också vackra soluppgångar, men de inläggen får inte lika många läsare som bokrecensioner, eftersom det bara är ni som känner till min blogg som ser dem, till skillnad från recensionerna som dyker upp på Google när någon söker på en viss titel. Samma sak med recept.

Ibland skriver jag om sådant som gäller min avhandling. Hur intressant tycker ni att det är? Inte särskilt, eller hur? Min text om avhandlingen Konstitutionellt kritiskt dömande ingår i min litteraturkurs i forskarutbildningen, men jag tyckte att det kunde vara roligt att lägga in den i bloggen. Man vet ju aldrig, någon mer än jag kan ju tycka att avhandlingen verkar intressant. Hittills har 18 personer klickat in för att läsa just det inlägget. Inte så dåligt ändå, med tanke på att avhandlingar inte är böcker som läses av särskilt många.

Så, fortsätta blogga eller stänga ned? Jag fortsätter ett tag till. Ha en fin kväll!

11 reaktioner till “Glädjande och överraskande om bloggen

 1. Jag hoppas du fortsätter att blogga och gör det när du har lust- Stort grattis till att så många har hittat dig. Jag är både förtjust i dina bokrecensioner, boktips och även om din vardag. Ja, din tillvaro i största allmänhet. Nu ska jag genast in och titta på fisksoppan. Kanske något för morgondagens middag.
  Önskar dig en fin helg.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt! Och jag gillar att läsa om dina dagar och vad du upplever! Men jag är sämre på att skriva ned en hälsning när jag tittar in. Jag önskar att bloggplattformarna kunde samordnas och även förenklas, så att det är lika enkelt att kommentera som på Instagram. Det tar litet för lång tid tycker jag, att skriva in alla uppgifter om vem man är innan man kommer till själva hälsningen. Jag skall göra vad jag kan för att strukturera livet bättre, så jag hinner med. Hoppas du också får en fin helg!

   Gilla

 2. Så länge du känner att bloggandet är lust och inte tvång vore det trevligt för mig som regelbunden läsare av den om du fortsätter. Jag älskar böcker, som du ju skriver om rätt ofta och jag älskar dina fina bilder. När det gäller selfies gör jag som du: slänger in nån bild då och då på mig själv för att eventuella läsare ska se att det inte sitter nåt troll vid tangentbordet (utan möjligen en trollkärring), bara jag.
  Statistik är fascinerande! Ett av mina mest beskådade på bloggen är inte ett inlägg utan… en bild på en meny!

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ibland är det märkligt vad som läses i bloggen, en meny! :)) Tack för dina peppande ord, vi delar ju en hel del intressen och jag läser din blogg också, men är, uppenbarligen, sämre på att skriva en hälsning när jag tittar in. Lovar bättring. Önskar en fin helg, med mycket tid för bokläsning!

   Gillad av 1 person

 3. Kikar in i all hast och skickar en hälsning: så kul att ha lärt känna dig genom bloggen – och din fina familj! – och jag hoppas du orkar fortsätta blogga ett tag till. Nog gör besöksstatistiken det lite lättare? Jag är inte i närheten av dina siffror och det kan emellanåt kännas lite träligt. Men så tänker jag: det är obetalt arbete och kanske är det inte många som bryr sig – men jag bloggar ju för att JAG tycker det är kul, inte för att PRESTERA. Så jag fortsätter lite till, jag med!

  Gillad av 1 person

  1. Håller med – jättekul att vi lärt känna varandra! Tänk, vad bloggvärlden är fantastisk! Jag håller med dig, vi bloggar ju för att det är roligt, besöksstatistiken är en rolig sporre, men mest bloggar vi väl för att vi tycker att det är roligt att samla tankarna kring exempelvis böcker, och jag skriver ju någon slags minnesdagbok också med foton ur min vardag, och läsa om böcker och annat spännande i andras bloggar. Hoppas att du också fortsätter blogga!

   Gilla

 4. Grattis till den fina bloggstatistiken! ”Björnstad” läste jag efter tips från min frisör. Visste inte att det har gjorts en filmatisering på boken, spännande!
  Såklart ska du fortsätta blogga!
  Kram och må så gott!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Ibland får jag för mig att det vore bra att inte synas genom bloggen, och jag har stängt ned bloggen många gånger. Men jag öppnar den igen eftersom jag saknar bloggvärlden med alla som jag lärt känna/känner till med samma eller liknande intressen, eller helt andra intressen (nästan ännu mer spännande!) och intressanta liv. Tack för pepp, kram tillbaka!

   Gilla

 5. Hoppas du fortsätter länge till! Å du är ju oerhört framgångsrik med din bloggmix. Dina recensioner – klart att de nämns i böcker som du skrev om häromdagen. Å jag är ganska säker på att om man läst en recension hos dig så återkommer man automatiskt. Dina recensioner är de bästa jag läst (ja, ja, jag upprepar mig, jag vet).
  Så du ”google-taggar” inte alla dina inlägg? Du har ju WP och det är ju ett proffsverktyg, helt klart. Statistikfunktionen är fantastisk har jag förstått och det är ju perfekt för alla som gärna vill ha ”koll på” sina läsare och klicken.
  Bilden med den retfulla elkabeln som jag först såg när du nämnde den – ja, du kan ju klona bort den med PS, tidskrävande visserligen men…;-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du tycker det! :))
   Nej, jag taggar inte alla inlägg, jag är inte ens säker på att jag googletaggar några inlägg… Jag vet inte hur andra plattformar för bloggar fungerar, men jag är väldigt nöjd med WP. Jag skriver det jag har lust att skriva i bloggen, men visst är det kul är det att se vilka inlägg som verkar locka andra att läsa. Men brydde jag mig bara om statistiken skulle bloggen behöva handla om andra saker. Ha en fin kväll!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.