Då ger jag upp

Mias Helgfråga handlar den här veckan om när det är dags att ge upp en bok.

Jag ger nästan aldrig upp. Av Fredrik Backmans böcker lärde jag mig att läsa åtminstone 70 sidor, det var vad som krävdes innan jag kom in i böckerna om Björnstad, som sedan visade sig vara något av det bästa jag läste de åren. De hade en lång startsträcka, men sedan var jag fast. Samma sak med hans bok Folk med ångest. Mitt första intryck var att stilen liknande buskis, vilket innebär skämskudde för mig. Men samma sak med den, efter ungefär 70 sidor vände det.

Jag kan å andra sidan lägga böcker ifrån mig och läsa något annat, men då återkommer jag till böckerna och ger dem en ny chans längre fram. Men det finns undantag, och här kommer ett exempel på det.

Jag hade läst den första boken i serien och gillat den, så jag hade tackat ja till att läsa uppföljaren. Jag kom inte så långt i boken innan den visade sig handla om minst ett torterat spädbarn. Och om ni inte vet vad titeln, en judasvagga, är (vilket jag inte gjorde), så står det så här på Wikipedia:

Redskapet utgörs av en pyramidformad kon med tre eller fyra sidor, på en benställning ovanför vilken offret för tortyren spänns upp. Offret placeras sedan på redskapet med spetsen i anus eller vagina, och sänks sakta ner över redskapet, varvid konen tränger längre och längre in i offret.

Nej, jag kunde bara inte läsa den.

Mia undrar också om vi brukar gå på bokreleaser, digitalt och/eller irl. Jag bor förhållandevis nära Stockholm, där många förlag finns och många bokreleaser sker, men jag har bara varit på digitala boksläpp. Det är nog främst en prioriteringsfråga, allt tar ju tid, och jag är mest intresserad av att läsa böckerna.

15 reaktioner till “Då ger jag upp

 1. Aha, det är därför jag kan ha haft lite svårt för böcker av Fredrik Backman! Sådär är det nog. Bara läst ut en av hans böcker (den om mormor som hälsar förlåt…), iofs har det bara handlat om lånade biblioteksböcker, såna måste nog fånga min uppmärksamhet på lite längre sikt än 50 sidor framåt.

  Gilla

 2. Nej, vissa saker går det inte att läsa om. Jag läser hennes serie, och det som är hemskt att mycket av det hon skriver om är verkliga händelser. Så det är inte att hon ”frossar” i det för att sälja böcker, det finns ett äkta engagemang bakom, att uppmärksamma på utnyttjande av barn. Men som sagt var, var och en måste se vad man klarar att läsa om.

  Gilla

 3. Men vem skriver om sådana saker? Ibland är det som att det blivit en tävling i råhet bland deckarförfattarna vilket får mig att undra om de tar till sånt istället för att ha en riktig handling.

  Gilla

 4. Grymhet är jobbigt att läsa om. Avstår! Jag gjorde slut med Henning Mankell efter ”Den femte kvinnan”. I den tog han livet av folk genom att låta den trilla ner i fällor där de spetsades på vassa pålar. Inte underhållning i min smak.

  Gilla

 5. Den boken hade jag absolut inte läst! Avskyr våld och tortyr både i bokform, film, bild.
  Jag kan ha svårt för en bok i början men gör också så att om det känns trögt, så får boken vila lite. Ny chans.

  Gilla

 6. Den boken hade jag heller inte velat läsa klart. Det finns gränser.
  De böcker jag inte läst klart, eller rättare sagt slutat läsa efter max. 50 sidor är ofta sådana som haussats upp i media, som 1793 till exempel. Det gick bara inte.
  Åt andra sidan är jag rätt så insnöat på deckare så. Men Backmans böcker är ju inga direkta deckare. Dom hade jag inga problem alls med.
  Så roligt med olika reaktioner hos olika personer.

  Gilla

  1. Ibland är man bara i fel fas, i fel sinnesstämning för en viss bok, då kan det fungera att läsa den senare. Jag lyssnar till exempel på andra delen om Familjen Bridgerton just nu. Det hade nog inte fungerat för något år sedan. Det känns överraskande till och med för mig själv, men jag tror att jag behöver litet lättsmält och mysigt i dessa tider.

   Gilla

  1. Jag har oftast också en slags process som jag går igenom innan jag väljer att läsa en viss bok. Jag läser om själva boken, jag läser vad andra har tyckt om den (om den är utgiven i ett annat land tidigare eller om jag inte läser den som helt nyutgiven), jag kollar upp vad författaren har skrivit tidigare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.