Härlig kalastisdag med vårbuffé, vegansk pavlovatårta och spännande samtal

Jackie fyllde 16 år i tisdags och jag lagade middag med dessert till oss sjutton personer som kunde komma. Den här tårtan var absolut roligast att göra! En vegansk pavlovatårta till en av våra vänner som är vegan och glutenintolerant. Ni som känner mig vet att jag gillar utmaningar!

En tårta, 25 cm i diameter, räcker till ungefär 8-10 personer

Till marängbotten
1 dl spad från en kikärtsförpackning
2 dl socker
0,5 tsk citronsaft
0,5 tsk vaniljsocker

Till fyllningen och toppingen
1 burk mango- och passionsfruktsmarmelad från St.Dalfour
1 förpackning med sojagrädde
Färska bär att dekorera med

Jag gjorde så här
1. Värm ugnen till 100 grader. Vispa upp kikärtsspadet med elvisp tills spadet blivit ett fast och glansigt skum och liknar vaniljglass, och du kan vända skålen upp och ned.
2. Vispa ned socker, 1/2 dl i taget, och sedan vaniljsocker och sist citronsaften.
3. Lägg en tallrik på bakplåtspapper och rita en cirkel. Bred ut marängsmeten. Gör kanterna något högre.
4. Grädda i ugnen ungefär 2 timmar eller tills marängbottnarna har fått lite färg och en tunn yta, och lätt lossnar från bakplåtspappret.
5. Stäng sedan av ugnen och låt marängbotten stå kvar tills både ugn och plåt har kallnat, det tar ungefär 2 timmar. Jag gjorde marängbotten på kvällen och lät den stå kvar tills morgonen därpå.
6. Vispa sojagrädden. Jag frågade Jessica om hon föredrog grädden sötad eller inte, och gjorde den så som hon ville; osötad. Det var helt rätt beslut, tårtan blir tillräckligt söt ändå. Bred ut fruktmarmeladen på marängbotten. 
7. Bred på ett lager med den vispade sojagrädden. Den blev så otroligt vit och fin!
8. Dekorera med färska bär. Jag sparade de gröna bladen på jordgubbarna för att få litet kontrast och liv i färgerna och ett snyggare mönster.

Hur 1 dl kikärtsspad och socker kunde bli en hel marängbotten var nästan magi för mig. Och att tårtan smakade precis som en vanlig pavlova, trots kikärtsspad och sojagrädde, det var också överraskande. Den här tårtan kommer jag att laga många fler gånger!

Det var mycket att hinna med. Bordet skulle dukas, blommor i vaser, middag och dessert planeras och lagas, röja upp kaoset som blir i hela köket när man lagar många rätter samtidigt, och gärna hinna duscha själv efteråt för att inte dofta matos. Det hann jag såklart inte. Men alla på Bellas skola var hemma på tisdagen för utvecklingssamtal online, så efter att hon och jag haft samtal med hennes lärare, satte jag igång och Bella hjälpte till med mycket. På eftermiddagen kom Jackie, Milo och Jonathan hem och kunde hjälpa till med att blåsa upp ballonger och hjälpa till att städa upp. Tack till er ungdomar, ni är bäst ♥

Jag lagade asiatiska kycklingspett med chilisås och sesamfrön, fransk potatissallad, potatisgratäng med skuren salladslök och vitlök, pastasallad med kyckling, kallmarinerad filé med mango chutney, hummus för första gången, varmrökt sik med äppelsalsa, skuren melon med lime som dekoration, sötpotatischips.

Och så gjorde jag ytterligare en tårta, den här med hallonmousse och vit chokladsmörkräm. Just det, det glömde jag nästan. Jag hade ju bakat brownies också, och gjort mangopannacotta att lägga på toppen. Och småkakor av choklad med kolafyllning och litet havssalt på toppen.

En liten trött men nöjd hund får symbolisera hur vi kände oss när lugnet lade sig sent på kvällen

Vi hade det så trevligt och så mycket att prata om, med många spännande samtalsämnen, och jag kom till ett par nya insikter som vände upp och ned på vissa av mina tidigare tankegångar. Sådant är roligt! Samtal som är som fågelkvitter, som flödar enkelt utan att gå på djupet, är inte särskilt spännande faktiskt.

Efter varje stor bjudning säger jag att det här var nog sista gången, nu orkar jag inte hålla ihop allt och ordna allt en gång till. Nästa gång blir det köpt tårta och en kopp kaffe. Sedan går tiden och jag börjar längta efter mysig gemenskap med samtal, skratt och god mat, och så drar jag igång hela processen igen 💕

6 reaktioner till “Härlig kalastisdag med vårbuffé, vegansk pavlovatårta och spännande samtal

 1. Helt fantastiskt! Och så lyckat det blev! Väldigt mycket gott!
  Kan tänka mig att födelsedagsbarnet var lycklig över att du ordnat allt så fint.
  Och en utmaning att få till denna veganska Pavlovatårta. Ja, allt.
  Visst är det fint att samlas och umgås. Absolut! Hoppas du nu kan vila dig för att ordna allt tar på krafterna och det var ju du som var sambandscentral.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Det var mer eller mindre kaos timmarna innan gästerna skulle komma, men allt blev så bra. Jag vet ju att det brukar ordna sig till sist, så det är bara att sitta lugn i båten och ha roligt i allt som händer. Ungdomarna hjälpte till på slutet och när det saknades bestick till tårtorna plockade Erica, min brorsdotter fram och delade ut. Jag önskar mig inte en så stressig start igen, men om det krävs för att bli så uppsluppet och trevligt, så ja :))

   Gilla

 2. Svårslaget skulle jag säga:-) Helt fantastiskt. Vilken tur dina tjejer har att deras mamma bra ÄLSKAR att överträffa sig själv. Å det gjorde du verkligen med den middagen:-)

  Gillad av 1 person

  1. Men nu måste jag ladda energi till nästa gå g..! Jag är fortfarande trött. Men roligt var det! Särskilt att sitta och prata om saker jag själv inte tänkt på och få nya perspektiv. Och att testa nya recept, det ledsnar jag nog aldrig på.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.