Vi ser utställningen Nordens Paris och äter god lunch på Djurgårdsbrons sjöcafé

Så snygga skuggor från träden, och helt öde förutom en man som också såg det läckra och tog bilder. Jag skall försöka komma ihåg att ta bilder på samma plats när träden slagit ut.

Statyn framför huvudentrén föreställer Karl X Gustav, kung av Sverige 1654–1660. Statyn är formgiven av Gustaf Malmquist.

Här skulle vi mötas för att se utställningen Nordens Paris. Klicka gärna in via länken och titta på fotografierna, se filmerna och läs om NK:s franska damskrädderi som var verksamt 1902-1966. En så spännande del i vår historia, och som inte bara handlar om vackra kläder och flärd, utan om hur samhället såg ut, varför man sydde en viss typ av kläder, påverkan av första och andra världskriget och mycket mer. Kläder speglar sin samtid och därför tycker jag att det är så intressant med mode.

Den här pusseldeckarserien om klädskaparen Hannah Lönn, som ramlar in i och hjälper polisen att lösa mordhistorier, anknyter till NK:s franska damskrädderi. I den andra delen i serien sker ett mord med koppling dit. Jag rekommenderar att läsa hela serien. Här har jag skrivit om den första delen.

Gustaf Vasa, kung av Sverige 1523–1560. Statyn är formgiven av skulptören Carl Milles.

En ganska imponerande byggnad, på både insidan och utsidan. Visst blir man ofta hemmablind och missar det fina man har nära? Många jag frågat håller med mig om att man är bättre på att turista när man är utomlands, än att lära känna sin egen omgivning hemma. Jag tänker ofta att jag skall bli bättre på att turista i Sverige. Och nu tänker jag det igen.

Stora hallen i museet är ett av de största ickekyrkliga rummen i Sverige. Visst är det vackert!

Jag fick syn på en vacker boktrave.

Sedan åt vi lunch på Djurgårdsbrons sjöcafé. Tiden bara försvann, och plötsligt hörde Jackie av sig och sade att jag inte behövde hämta henne, hon skulle få skjuts av Sol hem. Hämta redan? Jag tittade på klockan – halv fyra! Hon hade sett på Hitta-appen att jag var kvar i stan och jag hade helt glömt både tid och rum. När personalen några timmar senare började plocka ihop filtar och annat insåg vi att de stängde restaurangen och det var dags att åka hem.

Jag tog en bild på den här blå porten. Det blir nog fint att ta en bild senare, när träden har löv på grenarna. När jag kom hem läste jag på om porten och blev sugen på att gå en kunglig promenad på Djurgården. Från blå porten kan man med app och audioguide gå i Bernadotternas spår från Djurgårdsbron till Rosendal; sju kungar, sju skyltar.

Den här porten tillverkades 1848 och påminner tydligen om portarna till den stängslade jaktpark som fanns på Djurgården under 1600- och 1700-talen.

Och så en bild på Fame. Hur kan det här kännas bra..?

Hoppas ni har en fin dag!

2 reaktioner till “Vi ser utställningen Nordens Paris och äter god lunch på Djurgårdsbrons sjöcafé

  1. Vad trevligt att ni tog en tur till Djurgården och såg utställningen. Och en heldag blev det ju med mycket av det mesta. Vi såg utställningen i början av december och tyckte den var riktigt bra. Min väninna som var med har en bror som är/var fotograf, Bosse Appeltoft och har tagit många bilder som var med på utställningen.
    Vi är ganska ofta på Djurgården och här kan man spendera mycket tid . Finns en hel del roligt att se och uppleva och så alla årstider.

    Gillad av 1 person

  2. De två första bilderna är väl tagna vid Östra Station/KTH? Kan berätta att dessa träd är riktigt coola. För visst får de löv, men de beskärs så att träden ser ut ungefär som symbolen för corona. Symbolen gillar jag skarpt, inte pandemin såklart.

    Ditte har också besökt utställningen och var lika entusiastisk som du. Kul att åka ”snålskjuts” med bloggkompisar:-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.