Bokbloggsjerka v. 28 – böcker som överraskar

I bokbloggsjerkan den här veckan ställs frågorna:

1. Har du halvt om halvt längtat ihjäl dig efter en bok som till syvende och sist inte alls höll måttet? Vilken i så fall?

2. Eller omvänt, finns det en bok som du var tveksam till men som senare skulle visa sig överträffa alla dina förväntningar?

.

Besvikelsen...
Besvikelsen…

Den här boken väntade jag på i flera månader, och var övertygad om att den skulle vara fantastiskt bra. Lyckliga människor läser och dricker kaffe Titeln på boken, omslaget och att den var skriven av en fransyska – allt talade för att den skulle bli årets läsupplevelse. Känslosam men realistisk och trovärdig, litet melankolisk och charmig, på det där typiskt franska sättet ni vet. Boken börjar väldigt gripande, det är väldigt starkt och trovärdigt berättat, jag led verkligen med Diane, fick kramp i bröstet och gråten i halsen. Resten av boken gjorde mig däremot inte berörd alls. Den är för rakt och enkelt berättad, ungefär som en bok för litet äldre barn. Jag har recenserat den här.
.

Boken som överträffade alla förväntningar!
Boken som överträffade alla förväntningar!

 

Den här underbara berättelsen måste ni bara läsa! Jag och barnen satt och bläddrade i en tidning från en av bokklubbarna vi är med i, och det var faktiskt Isabella som blev mest intresserad av Pingvinlektionerna. Hon började läsa i den som högläsningsbok på kvällarna (skolan de går i har tecknat så kallat läskontrakt mellan sig och alla elever i åk 1 – åk 9, vilket innebär att eleverna skall läsa högt för någon 15 minuter, fyra dagar i veckan), men jag kunde inte nöja mig med bara 15 minuter per kväll. Jag började läsa och kunde inte sluta. Det är en fullkomligt underbar och häpnadsväckande berättelse, som dessutom är sann. Illustrationerna av pingvinen som fick namnet Juan Salvador, är en extra bonus, de är ljuvliga.

Samtidigt som läsaren får följa med på den spännande resan, och uppleva utvecklingen som sker mellan den lilla pingvinen och hans omgivning, får läsaren inblick i det argentinska samhället och den politiska och ekonomiska situation som rådde i Sydamerika under 1970-talet. Författaren har ett stort naturintresse och ett starkt engagemang i miljöfrågor, och boken berör också också ämnet hur människors sätt att leva påverkar djurlivet. Det här är en sådan där bok som man aldrig glömmer. Jag har recenserat den här.

Fler böcker som överraskat tipsar andra om här!

22 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 28 – böcker som överraskar

 1. Visst är det härligt när barnen bara slukar böcker och vill läsa fastän det egentligen är för sent (och de vet att mamma tycker att det är så bra att de läser, så de får de göra en stund ändå ;) )! Pingvinlektionerna låter som en bok jag ska låna imorgon!! Läskontrakt har jag också kört med i mina klasser, men bara i perioder. Kanske dags att ha det under hela året nu. Kollas det upp på något sätt? Lite spännande att veta då jag ju jobbar på lågstadiet själv. :)

  Gilla

 2. Kan bara hålla med om båda! Lyckliga människor läser och dricker kaffe började lovande men blev sen en besvikelse. Pingvinlektionerna är en toppenbok! Har du förresten läst Hönan som drömde om att flyga? Så fin!

  Gillad av 1 person

  1. Det är inte särskilt ofta som jag verkligen längtar efter en bok, men det gjorde jag efter att jag sett att den här franska boken skulle komma. Men vilken flopp det var. Däremot, som väl både du och jag skrev, så skulle den passa som underlag för en film, särskilt med ljuvliga Audrey Tautou i huvudrollen i vackra, stämningsfulla miljöer.

   Gilla

  1. Ja, och den här pingvinen förändrar många människors liv, bara genom att vara. Den är otroligt charmig, och rörande. För mig var det ett stort plus att det är en sann historia, det gör allt ännu starkare.

   Gilla

  1. Det har varit otroligt bra med läskontrakt i skolan. I början var båda våra barn ovilliga att läsa, men efterhand lossnar det mer och mer och nu när de är 10 och 11 är de båda två riktiga bokslukare.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.