Skip to content

Bokbloggsjerka v. 12 – Författare som bidrar till film

24 mars, 2017

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika: Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film? Om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Tre bra böcker som blivit film

Cilla & Rolf Börjlinds första del i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton; Springfloden, blev en otroligt bra teveserie. Efter två avsnitt stod jag inte ut med att vänta på övriga åtta avsnitt och köpte boken. Sedan plöjde jag hela serien och såg förstås teveserien också. Det kan mycket väl vara min favoritserie bland kriminalromaner. Jag hoppas att SvT lyssnar på folkets vilja och gör teveserier av Börjlinds övriga böcker i serien också.

I slutet av förra året började man filma berättelsen som bygger på Meg Wolitzers bok, Hustrun. Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slyter och Frances McDormand är några av skådespelarna. Jag var väldigt nyfiken på den här boken, som gäller den alltid så aktuella frågan om livsval. Dels utifrån vad man själv vill med sitt liv, dels av hänsyn till andra, dels utifrån vilka möjligheter som samhällets strukturer ger och vilka hinder de utgör. Min spontana känsla när boken var utläst, var att det inte var en bok helt i min smak. Men jag kunde inte sluta fundera på den, och efterhand insåg jag att författaren avsett mycket mer än vad jag först fått intryck av. Ju mer jag funderade på både bokens form och handling, desto mer växte den i mina ögon. Det skall bli väldigt spännande att se filmen när den kommer.

If I stay är en fin film som baseras på den ännu mer gripande boken med samma namn. Det var bland annat huvudpersonens fantastiska cellospel som fick vår ena dotter att börja spela cello. Filmen vinner på den vackra musiken, men den når inte upp till bokens nivå i övrigt. Jag satt och läste den där våra tjejer tar danslektioner. Det gick förbi andra människor hela tiden och det satt andra i fåtöljerna bredvid. Så sade plötsligt en sexårig flicka till mig: du är alldeles blank på ögonen, varför är du det? Jag berättade litet om handlingen och att det var väldigt sorgligt. Hon verkade nöja sig med den förklaringen.

 

Två böcker som borde bli film

Mamma är bara litet trött och Det är något som inte stämmer är två böcker som borde bli film. Den första handlar om utbrändhet och den andra om otrohet och skilsmässa. De är inga mästerverk som böcker, men jag tror att många som varit i samma situationer kan känna igen sig i huvudpersonerna och kanske, kanske få litet styrka ifrån dem.

 

Länkar till fler som diskuterar stereotyper i böcker finns i Annikas litteratur- och kulturblogg! Titta gärna in där och var med själv också.

12 kommentarer leave one →
 1. 28 mars, 2017 08:02

  If I Stay var en väldigt berörande bok. Tyckte mycket om den. Har inte sett filmen men vill gärna 🙂

  Gilla

 2. 24 mars, 2017 10:14

  Springfloden var bra som tv-serie, sparade in lite lästid där 😉 Hustrun gillade jag, kan bli intressant som film. Om den blir välgjord. 🙂

  Gilla

 3. 24 mars, 2017 08:15

  Gillar också Börjlind.

  Gilla

 4. 24 mars, 2017 07:49

  Känner inte till någon av dessa, men litar på dina ord. 😉
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gilla

 5. 24 mars, 2017 06:13

  Hustrun tyckte jag mycket om och den vill jag gärna se när den kommer. Springfloden har jag inte läst men har två senare titlar i hyllan (som jag inte heller har läst).

  Gilla

 6. 24 mars, 2017 04:38

  Springfloden var otroligt bra! Hoppas verkligen att svt gör fler teveserier av Börjlinds böker.
  Boken ”Det är något som inte stämmer” tyckte jag var absolut hemsk – oläslig. Att göra en teveserie av den – nej usch. Bara nå’t för självömkande skilsmässokvinnor…

  Gilla

 7. 24 mars, 2017 04:27

  Jag tyckte Springfloden var jättebra som TV-serie, men jag häll mig från att läsa boken!

  Gilla

 8. 24 mars, 2017 04:06

  Cilla & Rolf Börjlind böcker eller tv-serie har jag varken läst eller sett, kanske ska börja med böckerna.

  Gilla

 9. 24 mars, 2017 03:10

  För min del gör det inget om det dröjer innan de gör TV-serie av fler av Börjlinds böcker. Jag har fortfarande varken sett eller läst Springfloden 😮

  Gilla

 10. 24 mars, 2017 02:49

  Tyckte också om Springfloden som serie men den var inte lika bra som boken!

  Gilla

 11. 24 mars, 2017 12:40

  Ja hoppas verkligen det blir fler delar av Börjlindsböcker 🙂

  Gilla

 12. 24 mars, 2017 12:23

  jag såg faktiskt Springloden och tyckte att den var oväntat bra. jag var inte riktigt förtjust i Olivia Rönning, men desto mera i Kjell Bergqvists tolkning av rollen som Tom Stilton

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: