Veckans topplista v 34 – Sommarens bästa

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat Sommarens Bästa.

Det här är de fem böcker som jag tyckte var allra bäst under juni – augusti:

Det växte ett träd i Brooklyn, del 1 och Det växte ett träd i Brooklyn, del 2
Det har skrivits så mycket om de här böckerna, men kortfattat är det en makalöst fint berättad uppväxtskildring som präglas av både hopp och hopplöshet. Mest av hopp. En ren njutning att läsa.

Annabelle
Annabelle är författarens debutroman, och vilken debut det är! Så välskrivet och spännande. Deckare är ofta ganska spännande, men inte från början till slut. Och inte på den här nivån.

Den tyska flickan
Året är 1939 och platsen är Berlin. Familjen är förmögen och välutbildad, men genom nya regler tas allt ifrån dem. Arbete, företag, bostad och värdeföremål. De är inte längre önskade i landet och Hannahs far fängslas på oklara grunder innan han åter släpps. Både deras hyresgäster och deras vänner tar avstånd från dem och kallar dem för smutsiga människor och kryp. När den tyska staten erbjuder familjen rätten att lämna landet i utbyte mot allt de äger, har de inget annat val än att acceptera.

Flickan med gåvorna
Berättelsen är välskriven, allt håller ihop ända till slutet. Den är alldeles lagom lång, det är spännande hela tiden och den innehåller inga transportsträckor. Jag får svar på hur och varför, och när svaren visar sig ha en vetenskaplig förklaring som är inspirerad av ett fenomen som finns i vår verklighet, då köper jag hela konceptet. Och slutet, det är faktiskt genialiskt.

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

 

19 reaktioner till “Veckans topplista v 34 – Sommarens bästa

    1. Det är så mycket man inte vet om hur nazismen fungerade. Man tycker att man matades med information i skolan och har läst och sett filmer. Ändå blev det så starkt att läsa Den tyska flickan.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.