Aldrig mer, av Sara Larsson

För snart två år sedan läste jag Simon Häggströms (chef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp) reportagebok, Skuggans lag – en spanares kamp mot prostitutionen, om vad som händer på samhällets skuggsida. Om framförallt flickor och kvinnor som på grund av psykisk ohälsa, sexuella övergrepp, fattigdom och/eller missbruk har hamnat i en situation där ingen med hög social status och valmöjligheter hade hamnat; prostitution och trafficking, det vill säga människohandel.

Sara Larssons har skrivit en spänningsroman på temat trafficking, och utifrån det Simon Häggström beskriver ligger hennes historia nära den skitiga, våldsamma, perversa, destruktiva och djupt tragiska verklighet som är de sålda och tvångsprostituerade kvinnornas liv. Hon väver skickligt samman verklighet och fiktion, vilket ger berättelsen om Andreea, Patrik och Ted både tyngd och trovärdighet.

Aldrig mer är berättelsen om den tonåriga Andreea från en fattig familj i Rumänien, som luras till Madrid under förevändningen att hon skall få arbete som servitris. I själva verket är hon såld av en bekant till människohandlare som ägnar sig åt prostitutionsverksamhet. Hon hålls inspärrad i en liten lägenhet och tvingas sälja sin kropp. Andreeas öde vävs samman med Patriks och med Teds. Patrik arbetar som terapeut för de män som köper sex, och är med på plats när en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Något säger Patrik att den här mannen talar sanning när han menar att han inte är sexköpare, men vad är då mannens avsikter? Ted är familjefadern som under många år har köpt sex under sina affärsresor till Stockholm. Han ser sexköpet som vilken affärstransaktion som helst, kvinnorna får pengar och han får sex. Men en dag kommer det ett lila kuvert med posten från någon som vet vad han håller på med.

Författaren håller sig skickligt på en lagom nivå för vad man orkar ta till sig och läsa, fokus ligger på de fiktiva karaktärerna i boken och att driva handlingen framåt. Aldrig mer lever definitivt upp till benämningen spänningsroman. Redan på andra sidan i boken kan man läsa:

”Jag är sexton år”
Några av männen vrider obekvämt på sig.
”Jag har blivit våldtagen hundratals gånger.”
Innan de hinner reagera drar hon upp stiletten ur fickan och sätter den mot halsen. Hon känner hur det pulserar i den tjocka ådern, hjärtat slår snabbare av adrenalinet.
Hon håller kniven blickstilla, männen står som fastfrusna i sina positioner. Tabletterna hon tagit tillsammans med spriten hjälper henna att fokusera på det hon ska göra. Och att inte vara rädd.
”Jag tänker aldrig bli våldtagen igen.”
Så blundar hon och skär.

Det jag kan invända mot är upplösningen av historien, som känns litet för konstruerad, särskilt i jämförelse med det som händer löpande i berättelsen och som ger ett väldigt trovärdigt och starkt intryck. Romanen kunde även ha varit litet kortare. Men sammantaget är det här en välskriven historia, som utöver att vara en fängslande bladvändare, även låter oss veta vad som pågår i vårt samhälle. Troligtvis just nu när du läser det här.


Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 431
Utgivningsdatum: 2018-01-04
Förlag: Norstedts
Form: Maria Sundberg
ISBN: 9789113082738
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

7 reaktioner till “Aldrig mer, av Sara Larsson

 1. Absolut en bok i min smak, även om det låter fel att skriva så om just den boken. En liknande historia såg jag på tv för ett tag sedan, en engelsk deckare. Har tyvärr glömt namnet, men jag satt fängslad framför rutan.

  Gillad av 1 person

  1. Det är en väldigt spännande bok, jag tror också att du skulle gilla den. Det är ju många saker som händer i boken som skapar spänning, folk riskerar att bli avslöjade på olika sätt, de försvinner och det finns en del märkliga samband mellan olika personer som nystas upp efterhand. Spännande, helt enkelt.

   Gilla

  1. Det är en ruggig handling, särskilt när man vet att det som det skrivs om händer i verkligheten. Jag har också svårt för vissa ämnen, bland annat det här. Jag tyckte ändå att författaren lyckades skriva på ett sätt så att det inte kom helt under huden, utan att det kändes att det var fiktion. Men, jag skall läsa något lättsammare nu som motvikt till den här.

   Gilla

 2. Låter som en bra bok. Dock har jag ibland svårt för den här typen av berättelser. Kanske lite beroende på hur jag mår. Kommer ihåg när jag läste till distriktssköterska och skulle göra ett arbete om incest och övergrepp på barn… Det blev för mycket, En del saker är allt för tunga för att ta in… Slutförde arbetet men usch så mycket jobbiga tankar jag hade långt efteråt. Tyvärr är det här en del av vårt samhälle och vår verklighet som man verkligen skulle göra allt för att slippa. Borde inte få förekomma överhuvudtaget. Man pratar om nolltolernas i trafiken… Finns mycket annat som det borde vara en självklar nolltolerans mot.

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår dig och jag håller helt med. Vissa saker är så hemska att man knappt orkar läsa om det eller se det på film. Jag tycker ändå att författaren till just den här boken håller det hemska på en nivå som gör boken läsbar och absolut läsvärd. Det är ofattbart att det kan förekomma i vårt samhälle. Mest ofattbart är det att män kan utnyttja kvinnor på det här sättet, som om de bara är en sak och inte en människa som de själva.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.