Helgbilden v. 18 – Försommar

fjäril

Det har visserligen varit en lång vår, men inte förrän den senaste tiden har det varit så här varmt. Allt som växer har fullkomligen exploderat. Jag blev glad att se att både krusbärsbusken och vinbärsbuskarna har fullt med blommor, och både fjärilar, bin och humlor surrade runt dem. Det bådar gott för bärskörden längre fram!
.

fisksoppa 1

Förutom att gräva om rabatter och rensa ogräs, har vi firat Patrik i helgen. Våra föräldrar kom på lunch och jag hade gjort en fisksoppa med torsk, lax och räkor. Till det åt vi ett aprikos- och nötbröd och de här oststängerna med litet chili och parmesan. Till efterrätt frozen cheesecake.
.

syrenblommor på gång

Så här långt har våra syrener kommit. Syrenernas blomning är något jag inte vill missa, det är så vackert och doftar så gott. När vi flyttade hit trodde jag att jag äntligen skulle kunna ha sådana där prunkande rabatter som jag alltid drömt om. Men år efter år får jag hugga av tjocka rötter från våra lönnar som letat sig in i rabatterna och suger ur både näring och vatten. Jag har gett upp om att något annat är tåliga, gammaldags växter som aklejor och pioner skall trivas där. Men syrenhäcken motsvarar alla förväntningar!
.

johannesbergsburgare

I kväll har vi ätit middag på golfklubben här. Johannesbergsburgare av lammfärs på grillat surdegsbröd med fetaostcreme.
.

lyckliga

 

Skönt att slippa förbereda mat. Istället kunde jag sitta ute länge i solen och läsa den här boken. Ingen bok jag kan rekommendera, men nu är det i alla fall bara några sidor kvar och jag kan börja på en ny och förhoppningsvis bättre bok.
.

mungbönor grodda

I julklapp fick jag groddtråg i julklapp, och nu har jag lyckats gro mungbönor som blev väldigt goda på smörgås med tomat och örtsalt! När man gror frön, bönor och ärtor väcker man dem till liv och kroppen kan bättre tillgodogöra sig alla näringsämnen. De här groddarna ligger nu i en burk i kylskåpet i väntan på att ätas, och jag skall starta upp en ny groddning :)
.

shelly maj

Hundarna älskar förstås att kunna vara ute hela dagarna. Shelly har en perfekt päls som det inte fastnar en massa gräs och kvistar i, men hur det ser ut i Alices lockiga och tjocka päls skall vi inte tala om… Nu i veckan är det dags att klippa Alice, och jag har bestämt mig för att göra det själv… Förra gången såg vår så eleganta storpudel ut som en Kinesisk nakenhund efteråt, vi får väl se om jag lyckas bättre den här gången…

Det var vår helg så här långt. Nu skall jag läsa ut de sista sidorna i min bok, och sedan är det dags för näst sista delen av ”Springfloden” på SVT. Kanske orkar vi med ett till avsnitt av ”Homeland” också. Ha en fortsatt skön söndag!

liten_logga_helgbilden

Fler helgbilder finns här.

33 reaktioner till “Helgbilden v. 18 – Försommar

 1. Trots att jag ätit sitter jag här och blir hungrig av att se både fisksoppan och burgaren! Visst var det en fantastiskt härlig helg!? Gillar din dokumentation av den vackra våren (fast det är visst meteorologisk sommar nu!).
  Waipo (på Drottninggatan nära Gamla Stan) ska du absolut gå på! Bokar du bord på denna länk får du menyn för bara 295:- ett superpris!
  http://www.bookatable.se/restaurang-waipo-norrmalmcity-stockholm

  Ser BP:s kommentar om att du svarar på kommentarer i din blogg. Jag ser inte heller att du gör det och liksom BP går jag väldigt sällan tillbaka till en blogg för att kolla, så om du svarat på någon av mina kommentarer har jag inte sett det.

  Nu ska jag ägna resten av kvällen till att ladda inför morgondagens keramik! :-)

  Gillad av 1 person

 2. Svar Nej, jag får ingen indikation på om/när du kommenterar min kommentar. Jag har ju blogspot, medan du har WordPress.
  Men ärligt talat så går jag sällan tillbaka till inläggen som jag läst för att kolla om skribenten kommenterat min kommentar. Tycker det tar alltför mycket tid faktiskt.

  Gillad av 1 person

 3. Härliga försommarbilder, hunden blev jättebra, sen såg maten riktigt aptitlig ut.
  Är du intresserad av gamla stockholmsbilder kan jag rekommendera den här sidan.
  http://www.stockholmskällan.se
  Ett söktips, sök på vad du vill, plats eller något annat, sen trycker du på rensa och bockar i fotografier, då slipper du en massa annan information.

  Gillad av 1 person

 4. Härligt med försommar med högsommarvärme! Det har blivit dopp i såväl Kalmarsund som Öresund. Ungefär samma vattentemperatur, runt 12 gr.

  svar: Det är Borgholms slottsruin på bilden.

  Gillad av 1 person

 5. Vackra bilder :) Våren rusar fram utan pardon och bryr sig inte alls om vi hinner med eller inte! Tur att vi har kameror så vi kan fota och se tillbaka på den senare om inte annat ;)
  Sv: Det är väl en förälders uppgift att vara lite ”pinsamm” – hur ska de annars veta att det är ok att vara sig själv ;) barnen slutar så småningom skämmas och kommer att, med lite överseende och aningen stolthet, de gånger det behövs, förklara för kompisarna att ”äsch, det är bara min mamma”! ;)
  Önskar dig en skön fortsättning på våren – i full fart!

  Gillad av 1 person

 6. Strålande vackra bilder på blommor, djur och mat. Det där med groddar det är kul det om man inte glömmer dem som jag gjorde en gång när jag groddade mycket olika sorter. Gott på mackor precis som du säger. Vinbärsfuks ser det ut som och så vacker den är. Den passar in i sin miljö om man ser till bladen och vingarna. Tack för en exellent vacker guidning av din helg.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Du vet ju hur det är, man står där med böjda ben och försöker hålla balansen lätt framåtlutad för att få det där skarpa kortet på fjärilen eller vad det nu är man vill föreviga. Det är inte så lätt, jag var helt andfådd efteråt, men kul att den satt stilla tillräckligt länge för att komma med på bild :)

   Gillad av 1 person

 7. Härliga helgbilder ! Visst är våren ljuvlig och jag skulle väldigt gärna vilja stanna upp den lite för nu tycker jag allt exploderar av ljuvligheter och man hinner knappt njuta av all skönhet.
  Jag kan riktigt känna smaken av den goda fisksoppan och bröden ihop. Läckert !
  Dina fina vovvar har det bra gott nu när de kan vara ute mer om dagarna. Tror de gillar det liksom vi gör.

  Önskar dig en fin ny vecka !
  Kram från Marie

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det blir väldigt intensivt nu. Man vill inte missa någonting, det är ju dessutom det här man laddar med inför vintern. För min del skulle det kunna vara precis så här året runt :) Ha en jättefin vecka du också, kram!

   Gilla

   1. Håller med dig verkligen om att så här underbart kan det vara året om. Skulle definitivt inte sakna höst eller vinter :)
    Till din fråga om vad det var för slags blomma vid vägrenen hos mig, är jag mycket osäker på vad den heter den lilla blomman, men har bläddrat lite i mina blomböcker och tycker det liknar en blomma som heter Ängsbräsma.
    Ha det fortsatt fint i det härliga vädret !
    Kram från Marie

    Gillad av 1 person

  1. Ja, litet kallt har det varit på nätterna. Men det har jag tyckt är bra, så att våren inte bara svischar förbi utan att man hinner njuta av den. Den senaste veckans värmeexplosion satte fart på allt som växer. Det känns märkligt att önska sig regn, men det behövs verkligen nu, och i slutet av veckan skulle det visst komma in ett regnområde. Ha det bra du också!

   Gilla

 8. Våren är lite tidigare hos dig, jag längtar till syrenerna slår ut, jag glömde kolla i stridens hetta mina syrener idag… Ja hundarna ja, jag såg den ena hade en pinne på bilden, och när vi är nere vid havet som är lerigt ännu ned så blir det som om den vita trampat i en färgburk. Men jag bjuder dom på det, dom är lyckliga på sina kvällspromenader och jag får fina kvällsbilder ;) om man stegar tillbaka någon dag… Men maten du bjöd på!!! Den du!!! Några fjärilar har jag upplevt, fått någon bild i helgen, men glömde ta med den… Men som vanligt bjuder du upp på en vacker helg och härliga bilder till :) En fortsatt trevlig vecka på dig!

  Gillad av 1 person

  1. Du får titta efter hos er också, jag mer eller mindre råkade se att syrenerna kommit så långt, de kanske är lika långt komna hos er :) Särskilt de lila är svåra att se som knoppar, när de är så mörka. Hoppas du får en toppenvecka du också!

   Gilla

 9. Svar: Enligt din recension av burgaren på golfklubben nådde den alltså inte samma höjder som Ashiburgaren…

  Hamburgarstugan finns inte mer. Nu har de öppnat en ”krog” på Tumstocksvägen i Arninge. Riktigt charmigt. Burgarna håller samma goda kvalitet, men stället ligger ju mitt i ett industriområde och jag är inte så säker på att det går lika bra för dom där.

  Deras Hamburgarstuga i Sollentuna är dock en succé.

  Gillad av 1 person

  1. Vad trist att de inte fick vara kvar där i Täby. Men då skall jag försöka gynna dem genom att äta i det där industriområdet nästa gång vi är i omgivningarna :) Jag vet inte om jag någonsin, inte ens i USA, ätit en så god hamburgare som Ashiburgaren. Definitivt inte den jag åt i går.

   Gilla

 10. Det är en ljuvlig tid nu och det händer mycket i naturen! Så fort det gick, som en smärre explosion! Förra torsdagen hade vi snöoväder och nu känns det som sommar! Vi får passa på att njuta nu när allt är skirt och fint!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vad det kan svänga snabbt! Det gäller att njuta för fullt, det brukar ju kunna svänga åt båda hållen och ibland har det knappt blivit någon sommar när det väl är sommarmånader. Så, jag håller med dig, man får passa på att njuta nu :)

   Gilla

 11. Vilka fantastiska bilder du tagit, speciellt den första. Den är enastående!
  Å syrener är mina absoluta favo blommor. Varje år brukar jag ”knycka” några kvistar någonstans (där ingen ser mig) och ställa dom i en vas, just på grund av att de luktar så himla gott.

  Lunchen – mums såklart och frozen cheesecake är en av få sötsaker som jag äter. Gimme, gimme:-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du gillar den :) De är litet loja nu i början på säsongen, fjärilarna, så det gäller att passa på. Jag är helt enig med dig om syrener. Jag är så glad att det fanns syrener här. Innan vi flyttade hit bodde vi i Vallentuna i ett kedjehus. Jag hade stora planer om vad jag skulle plantera. Tills jag körde ned spaden i marken för att gräva ned just en syrenbuske. Det tog tvärstopp. Under 10 cm jord var det bara sprängsten. Grundlurad. Men nu så, nu har jag syrener :)

   Gilla

 12. Ljuvlig tid detta när naturen formligen spritter av liv!
  Syrener är bland det vackraste i buskväg jag vet.
  Särskilt när de doftar också.
  Inga fjärliar har jag sett ännu, men bina samlar pollen för fullt.

  Fisksoppan ser riktigt läcker ut!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det härligt! Vi hade sådan tur när vi flyttade hit, att huset var omgärdat av en fullt uppvuxen syrenhäck, och vi har både vita, ljust lila och vinröda syrener. Vissa år är doften så stark att man blir yr. Det är så många positiva minnen förknippade med syrener, inte minst skolavslutningar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.