Topp 20: bästa böckerna 2016

basta-2016Det har varit ett berikande år då jag läst mer än någonsin, och böcker jag kanske inte hade upptäckt om det inte vore för att förlagen skickat dem till mig och för att jag varit Augustambassadör. De här böckerna har allihop fått full pott från mig, och jag kan verkligen rekommendera dem som julklappsböcker. Recensioner till samtliga finns här.

.

♥  Pingvinlektionerna var absolut charmigast, jag blir glad bara jag tänker på den :)

♥  Den galnaste och mest fantastiska var I väntan på Bojangles. Vilken bok…

♥  Vackraste språket hade Mattias Edvardsson i En nästan sann historia. Och den var väldigt tänkvärd när det gäller klassresor och maktmissbruk, även om jag inte tror att det var tanken med boken.

♥  Bästa kriminalromanen var Störst av allt. Den här boken trollband mig från första sidan. Om att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad i domstol, men att samhället har en förmåga att döma i förväg. Om hur man tar sig igenom en nästan omänsklig situation, om hur man hamnade där och om spelet under rättegången som följer på brottet. Väldigt, väldigt bra.

♥  Mest gripande var Alltid lite till: om att slåss för sitt liv. Man behöver inte vara det minsta intresserad av boxning för att bli totalt fångad av hennes bok. Skildringen av hennes barndom läste jag med tårar i ögonen och kramp i bröstet.

♥  Vackrast och viktigast var Arktis: liv i en värld av is och snö. En bok för alla som bryr sig det minsta om klimatförändringar och som är intresserad av det fascinerande och spännande djurlivet i Arktis. Jag sträckläste den här engagerande boken, det gick inte att lägga den ifrån sig.

♥  Bästa ungdomsbok var Tårar i havet. En väldigt stark berättelse om ungdomar på flykt från andra världskrigets fasor och om historiens största fartygskatastrof. Den borde vara obligatorisk för alla högstadieungdomar att läsa i skolan.

♥  Bästa pusseldeckare var Höstvind & djupa vatten. Vilken charmig berättarstil!

.

 

 

10 reaktioner till “Topp 20: bästa böckerna 2016

 1. Jag har den här hösten varit dålig på att läsa bloggar, blogga själv, läsa böcker, sticka, pyssla, och ja, faktiskt det mesta jag ägnat min fritid åt de senaste åren. Kanske har det att göra med hur galet det här året har varit på alla sätt och vis, kanske är det bara en naturlig utveckling, kanske är det pga att jag behövde det här. Å andra sidan håller vi nu på att deltidsflytta till vårt nya hem som nog blir riktigt fint till slut. Jag trivs där och har den perfekta läshörnan, så jag hoppas att din bästalista får plockas fram vad det lider.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har ju sett bilder på Instagram från ert nya hem, jag förstår att du trivs där :) Jag har också varit dålig på att läsa bloggar i höst, mest för att det tagit så mycket tid med annat. Det mesta går fram och tillbaka, periodvis har man tid och lust, periodvis inte, det är nog så det är bara. Det låter mysigt med en läshörna :) Själv läser jag ofta i bilen, när jag väntar på barnen på deras aktiviteter. Det låter förstås inte så mysigt, men jag glömmer tid och rum och försvinner in i boken ganska omgående. Bäst är annars att sitta i sängen med en bra läslampa och kuddar bakom ryggen. Jag ser fram emot mycket sådan tid under barnens jullov.

   Gilla

 2. Har läst ”dina” tre deckare och håller med om att de borde hamna på topp 20 listan för 2016. Du är verkligen en allätare vad gäller böcker. Borde kanske också ”bredda” mig en aning;-)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.