Skip to content

Söndagens smakbit ur en bra bok v. 1 – Nötskal av Ian McEwan

8 januari, 2017

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

notskal

Trudy är 28 år och höggravid. Hon har ett hemligt och passionerat förhållande med sin svåger, Claude, och tillsammans smider de planer på att röja Trudys man och blivande fader till barnet ur vägen.

Citatet är från sidan 31. Jag tycker att personbeskrivningarna av Trudy och Claude är så välskrivna, utan att använda så många ord får man ändå en tydlig bild av dem.

Han viker prydligt ihop sina kläder och lägger dem på en stol. Hans nakenhet är lika upphetsande som en revisors kostym. Utan en tråd på kroppen rör han sig i sängkammaren, i fonden, mot rampen, medan han skvätter ur sig sin monolog. Pratar om den rosa tvål han fick av sin faster i födelsedagspresent och som han måste gå tillbaka med till affären på Curzon Street, om en dröm han haft som han nästan helt har glömt vad den handlade om, priset på diesel, att det känns som tisdag. Men att det inte är det. Varje tillkämpat nytt ämne tar sig stönande på fötter, vinglar, snubblar över i nästa. Och min mor? På sängen, mellan lakanden, delvis påklädd, hundraprocentigt uppmärksam med hummande instämmanden och medkännande nickar.

Den 18 januari recenserar jag boken här i bloggen, men jag kan redan nu avslöja att det blir idel lovord. Titta gärna in då!

Här finns fler spännande smakbitar ur bra böcker!

32 kommentarer leave one →
 1. 10 januari, 2017 06:42

  Jeg har lest On Cecil Beach av forfatteren for sikkert snart 10 år siden. Den sitter fortsatt i. En interessant smakebit, og ikke minst interessant at det virker som om det er et barn (det ufødte barnet?) som er fortellerstemmen.

  Liked by 1 person

 2. 8 januari, 2017 09:19

  Den här boken vill jag gärna läsa!

  Gilla

 3. 8 januari, 2017 08:57

  Kul beskrivning, hon känns något splittrad.

  Gilla

 4. 8 januari, 2017 08:39

  Oh, vad tråkigt det låter. Får en att tänka på vilka konversationer man kan ha ibland… Gillade hans Försoning, men har inte blivit någon mer…

  Gilla

 5. 8 januari, 2017 07:25

  Tack för smakbiten. Känner ju till författaren, men inte titeln.
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gilla

 6. 8 januari, 2017 06:21

  Denne er helt ny for meg, men for en flott beskrivelse!

  Liked by 1 person

 7. 8 januari, 2017 06:11

  Tack för smakbiten. Känner inte till författaren.

  Gilla

 8. 8 januari, 2017 05:07

  Har inte heller läst några böcker av Ian McEwan. Ärligt talat så känner jag inte ens till honom. Den här bokutmaningen är riktigt kul, då jag får både smakbitar och kunskap om för mig nya författare.

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 05:32

   Det gjorde inte jag heller förrän förra året, men han har skrivit många romaner och även pjäser och barnböcker. Vissa romaner är filmatiserade. Jag var tveksam till hur han skulle få till den här berättelsen, men det gick ju alldeles utmärkt 🙂
   Visst är det en kul utmaning!

   Gilla

 9. 8 januari, 2017 04:26

  Tack för smakbiten. Kanske dags att ge den här författaren en ny chans.

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 04:30

   Jag kan ju bara uttala mig om den här och om Domaren, som han också skrivit, och båda var väldigt bra, på olika sätt.

   Gilla

 10. 8 januari, 2017 04:21

  borde kanske läsa något av honom

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 04:28

   Jag har ju bara läst två böcker av honom, men av de två var den här mest lättläst och lättillgänglig. Domaren startade många tankar om hur man själv skulle agera i samma situation.

   Gilla

 11. 8 januari, 2017 12:47

  Jag läste min första Ian McEwan nu i höst och jag blir förvånad om det blir fler böcker av honom 🙂

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:27

   Oj! Nu blir jag ju nyfiken på vilken bok jag bör undvika? Jag har bara läst Domaren av honom tidigare, och den var helt annorlunda men väldigt bra.

   Gilla

   • 9 januari, 2017 07:41

    Det var Hetta jag läste 🙂 Den sägs vara annorlunda mot allt annat han har skrivit, men jag blev väldigt avskräckt.

    Gilla

 12. 8 januari, 2017 12:26

  Har inte läst något av honom. Tack för smakebiten!

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:28

   Jag har förstått att många är kluvna till hans böcker, när jag skriver recensionen skall jag försöka sammanfatta vad jag tyckte om boken mer än att den var bra.

   Gilla

 13. 8 januari, 2017 12:15

  Vilket roligt bildspråk: ”Hans nakenhet är lika upphetsande som en revisors kostym.” :))

  Liked by 1 person

 14. 8 januari, 2017 12:09

  har läst flera av McEwans romaner. några har varit väldigt bra andra ganska mediokra. ska nog läsa den här också. tack för smakebiten!

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:30

   Jag har bara läst Domaren tidigare, men den tyckte jag väldigt mycket om. Helt annan stil än den här, dock.

   Gilla

 15. 8 januari, 2017 11:42

  En författare vars namn jag väl känner igen men ännu inte läst något av!
  Tack för smakbiten!

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:31

   Han är ganska ny i min bokvärld också, men hittills är jag mer än nöjd med vad jag läst 🙂

   Gilla

 16. 8 januari, 2017 11:36

  Läst en del av McEwan och tänkt läsa även denna. Han kan vara lite ojämn men har gillat flera. Tack för smakbiten!

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:34

   Jag läste Domaren och blev alldeles tagen av handlingen. Den baserades på rättsfall, vilket var tydligt i boken och jag gillade det. Den här är mer som en vanlig thriller, men på samma gång litet småmysig. Märkligt. Jag måste försöka bena ut det där tills jag skall skriva recensionen.

   Gilla

   • 8 januari, 2017 01:50

    Jag gillade också Domaren, intressant bok. Sen har jag läst ett par till som jag gillat och ett par som jag inte fastnade för. Han skriver ganska olika böcker vilket jag tycker är intressant. Denna ska läsas framöver.

    Liked by 1 person

   • 8 januari, 2017 01:54

    Spännande att höra! Jag kan som sagt bara jämföra två av hans böcker, men jag blir imponerad av författare som han, som lyckas variera både stil och form.

    Gilla

 17. 8 januari, 2017 11:03

  Intressant! Tack för smakbiten!

  Liked by 1 person

  • 8 januari, 2017 01:35

   Den är verkligen intressant. Annorlunda och intressant. Både litet lagom spännande och mysig på samma gång.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: