Lästa böcker i februari 2017

Hos Mias bokhörna tipsar vi om vilka böcker vi tyckt mest om varje månad. I februari var min favorit George Orwells dystopi, 1984.

last-i-februariOmdömen om böckerna

Den här månaden innebar en del överraskningar för mig. Thérese Lindgrens bok, Ibland mår jag inte så bra, köpte jag till vår elvaåriga dotter som ville läsa om vloggprofilen som hon sett på Youtube. Jag började bläddra i boken och insåg att den var så mycket mer än jag hade trott. Klicka på länken här nedanför så kommer du till min recension av hennes bok. Den fick full pott av mig, det hade jag inte trott. Och där får jag skämmas litet, för mina fördomar mot unga människor som blir kändisar genom sina videos. Men, jag är glad att fick möjlighet att tänka om.

Nästa överraskning var Midnattssolens timme. En historisk deckare som utspelar sig i Lappland. Folktro möter religion som möter vetenskapligt tänkande. Älskade den boken, så trivsam läsning. Inte ofta man tycker det om deckare.

George Orwells klassiker, 1984, var kanske inte en överraskning direkt, men även om jag hade räknat med att den skulle vara bra, så var den ännu bättre. Särskilt i ljuset av hur världen ser ut i dag, med övervakning, censur och lögner från makthavare.

När jag tänker på det nu, inser jag att februari bestod av idel ganska dystra böcker… Psykisk ohälsa, en kraschad karriär, en missnöjd mor och hustru, ett storebror-ser-dig-samhälle, mord och hjärt- och kärlsjukdomar. Inte så muntert, när man ser det på det sättet. Ändå är jag väldigt nöjd med vad jag läst den här månaden. Jag tycker att jag har läst böcker som borde ha gjort mig åtminstone litet klokare än innan.

 

★★★★★
Cecilia Ekbäck, Midnattssolens timme. Betyg: 5/5
Therése Lindgren, Ibland mår jag inte så bra. Betyg: 5/5
George Orwell, 1984. Betyg: 5/5

★★★★
Han Kang, Vegetarianen. Betyg: 4/5
Gun-Marie Nachtnebel, Annika Tidehorn, Hjärtvänlig mat: livsstilsboken som skyddar ditt hjärta. Betyg: 4/5

★★★
Maria Isacsson, Ensamfararen. Betyg: 3/5
Agnes Lidbeck, Finna sig. Betyg: 3/5

★★
Martin Engberg, En enastående karriär. Betyg: 2/5

 

Har ni läst någon extra bra bok som ni kan tipsa om? 

I mars kommer jag att läsa en hel hög med böcker som jag tror att ni också kommer att gilla, eller bli nyfikna på. Det blir flera deckare, några romaner och ett par faktaböcker. Och så Beatrix Potters ljuvliga små sagoböcker om bland andra Pelle Kanin och Kurre Ekorre. Perfekta små påskpresenter till barn eller barnbarn, ni skall få se!

16 reaktioner till “Lästa böcker i februari 2017

  1. Det är två böcker i serien, men det som håller ihop böckerna i serien är platsen, inte personerna eller handlingen, så böckerna kan läsas fristående utan problem.

   Gilla

  1. Miljön är fantastisk och jag gillade att det blev ett lugnare tempo i mitten av boken. Jag beskrev det hos Johanna (s deckarhörna) som att gunga i en gungstol, fram och tillbaka i lugn och jämn takt. Väldigt trivsamt. Början och slutet är däremot väldigt intensivt. Jag kommer absolut att hålla koll på fler böcker från Cecilia Ekbäck.

   Gilla

 1. När jag återigen ser hur varierad din läsning är så säger jag till mig själv för hundrade gången ”köp nå’t annat än deckare”. Å idag gjorde jag det. Absolut inte så ”djupgående” som din läsning, men Fredrick Backmans ”Börnstad” fick följa med hem. Tycker han blir bättre och bättre sedan ”En man som heter Ove” som jag inte gillade.

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du köpte den! :)) Jag gillade inte En man som heter Ove när jag såg den som film, men Björnstad är så bra! Ser fram emot att höra vad du tyckte om den. Vissa tycker att det är mycket hockey, men för mig var det ingenting som störde alls, faktiskt bara intressant.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.