Söndagens smakbit ur en bra bok v. 9 – Andras vänner

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

 

009

Jag har läst ungefär en fjärdedel av Andras vänner och tycker mig känna igen ramen för berättelsen från författarens senaste bok; Stora små lögner (som för övrigt visas som teveserie hos HBO Nordic just nu, med bland andra Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Laura Dern i några av rollerna). Det är en psykologisk spänningsroman med väl utmejslade karaktärer som agerar som folk antagligen gör ibland i vanliga livet också, med en viss framtoning utåt och helt andra känslor och tankar inom sig. Precis som i författarens föregående bok får man veta redan inledningsvis att något hemskt kommer att hända, och sedan pendlar historien mellan nutid och dåtid.

Citatet är från sidan 51:

Det fanns saker han kunde säga till Clementine, anklagelser han ville slunga ur sig, men han visste att så snart de lämnat hans mun skulle han vilja ta tillbaka dem, för han själv förtjänade så mycket värre. Ändå fanns anklagelserna ständigt där, inte på hans tunga men i hans strupe, som om de fastnat halvvägs, som en bit osmält mat, så att det ibland kändes svårt att svälja.

I dag skulle hon hålla ett av de där meningslösa föredragen som hon numera höll. På något bibliotek ute i någon avlägsen förort. Det var säkert ingen som skulle komma dit i det här vädret. Varför gjorde hon det? Hon tackade nej till spelningar för att göra det här obetalda arbetet. Det var obegripligt för Sam. Hur kunde hon välja att återuppleva den där dagen, medan Sam hela tiden kämpade för att hindra glimtar av skamfyllda minnen att om och om igen dyka upp i huvudet?

Fler intressanta smakbitar ur bra böcker finns i bloggen Flukten fra virkeligheten

37 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 9 – Andras vänner

 1. Tack för smakbit! Stora små lögner försökte jag lyssna på men den blev för pratig, kanske hade varit bättre att läsa. Tänkt att jag ska kolla in tv-serien och se hur den är….

  Gilla

  1. Både den boken och den här är ju väldigt mastiga, och även för mig som läser upplever jag långa partier som just pratiga, litet onödiga. Jag har sett de första avsnitten i teveserien och tyckte att det började bra.

   Gilla

 2. Vilken härlig bild på dig och Shelly! Snyggt arrangerad:-)
  När jag läser din smakbit så vet jag än en gång varför jag läser engelska/amerikanska böcker på originalspråk. Har otroligt svårt för översatta böcker. Texten flyter liksom inte riktigt och känns krystad.

  Gilla

  1. Tack :) Jackie fotade i dåligt ljus med mobilkamera, men ibland kanske det kan vara kul att se personen bakom bloggen också.Förstår dig när det gäller översättningar. Ibland blir det inte så bra. I det här fallet tror jag dock inte att det är översättaren som är boven i dramat.

   Gilla

 3. Jeg visste ikke at Store, små løgner gikk som TV_serie. Takk for tips :-) Den som du leser nå har jeg ikke lest, men jeg har prøvd meg på de andre :-) Ha en riktig fin søndag, Annette!

  Gilla

  1. Trots att det inträffar hemska, omvälvande saker är det ändå på något sätt en feelgoodbok. Väldigt amerikansk; personer upplever svårigheter, kämpar sig igenom dem och kommer ut på andra sidan som bättre människor. Ibland är det skönt att läsa sådana böcker.

   Gilla

 4. Jag har ju läst Stora små lögner och följer tv-serien just nu. Kommer nog att läsa mer av Moriarty framöver, blev riktigt imponerad av boken som jag läste. Tack för smakebiten!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.