Söndagens smakbit ur en bra bok v. 14 – Mödrarnas söndag

Mari, på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten, håller i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en bra bok, utan spoilers. I dag bjuder jag på en smakbit ur den här boken:

Så här snyggt är omslaget när man vecklar ut det – en målning av konstnären Leonardo Dudreville

Berättelsen utspelar sig framförallt under en enda ödesmättad dag, den 30 mars 1924. För första och enda gången möts husjungfrun Jane Fairchild och den ende levande sonen och arvtagaren till godset Upleigh, Paul Sheringham, på hans föräldragods. Under sju års tid har de i hemlighet varit älskande och tvingats att träffas i smyg i buskar och uthus. Nu har han bett henne att komma till sitt föräldragods. Just den här dagen har inte bara tjänstefolken lämnat godsen för att bege sig till sina familjer. Även herrskapet Sheringham har rest på utflykt för att planera det arrangerade bröllop som skall stå om två veckor, mellan Paul Sheringham och familjen Hobdays dotter, i syfte att försöka bevara det som varit och som annars riskerar att försvinna.

Citatet är från sidan 82, då Paul Sheringham har lämnat godset före Jane Fairchild, och hon vandrar omkring naken i det stora godset och kommer till biblioteket:

… och meningen med bibliotek, tänkte hon ibland, var inte böckerna själva utan att de upprätthöll denna högtidliga atmosfär av manlig fristad som inte fick störas. Få saker kunde därför vara lika chockerande som att en kvinna trädde in i ett bibliotek naken. Vilken tanke!

Min recension av den fantastiska boken finns här.

Fler intressanta smakbitar ur bra böcker finns i bloggen Flukten fra virkeligheten

25 reaktioner till “Söndagens smakbit ur en bra bok v. 14 – Mödrarnas söndag

  1. Vad roligt att höra! När man har läst en riktigt bra bok och vill att alla skall läsa och förstå storheten i den, så är det med den här boken för mig. Det är ett mycket större djup i den än man först kanske inser. Samtidigt är den så vacker, tragisk men levnadsglad.

   Gilla

  1. Kika gärna på svaret jag gav till Monika på hennes kommentar här i tråden. Jag var nog inte tillräckligt tydlig med vilket djup boken faktiskt har. Jag tror att du skulle tycka om den :)

   Gilla

 1. Jeg har lest om denne boken på flere og flere blogger og jeg jeg har blitt nysgjerrig og vil gjerne lese den. Den er akkurat gitt ut her i Norge så jeg skal låne den på biblioteket :-) Ha en riktig fin palmesøndagskveld og en god påske!

  Gillad av 1 person

  1. Jag blev inte heller så berörd, som jag skrev hos dig, men i efterhand, nu när svarade på Monikas kommentar här i tråden, insåg jag att jag missat undermeningen med husjungfruns nakenhet. Den här boken släpper inte taget om mig, och den blir bättre ju mer jag tänker på den.

   Gilla

  1. Det är en väldigt välskriven och fin bok, som jag i efterhand har insett har fler bottnar än jag först insåg. Till exempel när det gäller huvudpersonens nakenhet i boken. Jag har funderat kring det i en kommentar till Monika här i tråden.

   Gilla

  1. Nej då, det är inte en sådan bok som man kan tro av omslaget. Omslaget passar väldigt bra, kanske framförallt på ett symboliskt sätt. Huvudpersonens nakenhet är visserligen fysisk, men mest tror jag att den skall symbolisera hur hon plötsligt inser att hon inte är den hon har trott, husjungfrun. Hon inser att hon har alla möjligheter att vara den hon vill vara, hon är naken, utan krav eller värderingar från andra. Hon behöver inte finna sig i sin situation, utan kan bryta sig ur den. Värre är det för rikemanssonen som skall föra traditioner och börd vidare. Symboliskt sett är han inte lika naken som hon.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.