Skip to content

Bokbloggsjerka v 17 – Favoritförlag

28 april, 2017

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika: Vilket bokförlag ligger dig varmast om hjärtat och varför?

Spontant tänker jag på Sekwa förlag och till exempel boken I väntan på Bojangles. Jag är litet extra svag för fransk film och litteratur, som ofta är känslosamt, litet lätt melankoliskt och väldigt charmigt, där tempot är litet långsammare och det kanske inte alltid blir ett lyckligt slut utan mer som livet faktiskt är, ganska slumpartat.

Men jag gillar å andra sidan variation, och den senaste tiden har jag läst en alldeles underbar roman från Louise Bäckelin Förlag; Problemet med får och getter, en charmig pusseldeckare i 50-talsmiljö från Albert Bonniers Förlag; En sax i hjärtat, en kriminalroman med övernaturliga inslag från Piratförlaget; De mörkermärkta, Camilla Läckbergs senaste kriminalroman från Forum bokförlag; Häxan, en stark debutroman om slavhandelns konsekvenser från Norstedts förlag; Vända hem.

Ja, ni vet ju själva, listan över förlag som ger ut spännande litteratur kan bli hur lång som helst. Förlagen är bra på olika typer av litteratur och vill man ha variation får man läsa böcker från inte bara ett förlag utan från många.

Länkar till fler som diskuterar favoritförlag finns i Annikas litteratur- och kulturblogg! Titta gärna in där och var med själv också.

29 kommentarer leave one →
 1. 29 april, 2017 01:51

  Visst finns det många fina förlag och det är svårt att välja ut ett enda. Sekwa har många fina, så även Louise Bäckelin som är relativt nytt förlag för mig. En sax i hjärtat står jag i kö för och väntar otåligt på! Väldigt populär och kön är rätt lång på biblioteket!

  Liked by 1 person

  • 29 april, 2017 05:53

   Jag förstår att många vill läsa den, både temat och omslaget lockar nog. Gammaldags pusseldeckare är en mysig omväxling till alla actionbetonade deckare.

   Gilla

 2. 29 april, 2017 11:51

  Sekwa har gett ut en hel del bra!

  Liked by 1 person

 3. 29 april, 2017 08:56

  Blir ju väldigt blandat då intressen för ämnen och olika genrer är många. Skulle vara svårt att bara hålla sig till ett fåtal förlag tror jag. :)
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

 4. 28 april, 2017 07:28

  En sax i hjärtat köar jag för på biblioteket.

  Liked by 1 person

  • 29 april, 2017 05:15

   En väldigt charmig bok. Litet lång kanske, men för min del gjorde det ingenting, jag trivdes i den miljön :)

   Gilla

 5. 28 april, 2017 07:17

  Nej, helt klart är det svårt att välja ut ett favoritförlag.

  Liked by 1 person

  • 29 april, 2017 05:14

   Ja, jag gick på vilka böcker som berört mig mest och som jag förmodligen inte kommer att glömma i första taget. Men skall man gå efter antal böcker jag läst från ett visst förlag blir det ett helt annat svar.

   Gilla

 6. 28 april, 2017 03:22

  Svårt att välja ett favoritförlag. :)

  Liked by 1 person

  • 29 april, 2017 05:13

   Ja, i princip omöjligt :) Alla förlag har böcker som är bra. Vissa säsonger har dessutom ett visst förlag väldigt många böcker som jag vill läsa, nästa säsong nästan inga alls.

   Liked by 1 person

 7. 28 april, 2017 02:57

  Hur hinner du läsa allt??!?!?! Själv har jag alldeles slutat att läsa och nästan slutat och lyssna…….

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 03:08

   Jag bestämde mig förra året för att ta tag i mitt bokläsande som helt kommit i bakvattnet. Då fick jag vara glad om jag läste några böcker per år. Jag brukar gå in för fullt i det jag gör, och så blev det med bokläsandet som du märker ;) Eftersom vi bor på landet skjutsar jag våra barn till deras dans- och spellektioner, och det är för långt att åka hem och vänta tills de är klara. I början pratade jag med andra föräldrar under tiden jag väntade, nu sitter jag ofta kvar i bilen och läser istället :)

   Liked by 1 person

 8. 28 april, 2017 02:45

  Jag tänker egentligen inte så mycket på förlaget när jag väljer böcker som jag vill läsa och lyssna på privat, då blir det nog mer i jobbet. Kanske beror det på att jag läser och lyssnar på så blandade genrer så att det nästan är stört omöjligt att göra det. Men jag räknade upp några av förlagen som jag läst flera böcker från. Sekwa var ett av dem ;)

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 03:05

   Innan min blogg till stor del gick över till att bli en bokblogg kände jag bara till de större förlagen. Numera läser jag på förlagens hemsidor vilka nya böcker som är på gång, och på så sätt blir förlagen viktiga för mig.

   Gilla

 9. 28 april, 2017 12:57

  Kan bli en väldigt lång lista. Trevlig helg!

  Liked by 1 person

 10. 28 april, 2017 11:37

  Åh jag känner mig så konstig som typ inte har koll på förlag alls :P Måste börja tänka på det mer. :) Kul att höra dina favoriter :)

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 11:43

   Det tycker jag inte är konstigt, ofta vet man vilka författares böcker man brukar gilla och det räcker :) Jag har litet koll på förlagen eftersom jag planerar min läsning utifrån vilka böcker förlagen planerar att ge ut, och ibland kan man se en röd tråd genom förlagens utgivning.

   Gilla

 11. 28 april, 2017 11:32

  Jag är ju inte så glad i det franska, hävdar jag bestämt, men det finns ett och annat guldkorn :)

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 11:36

   Du kanske kan omvändas om du läser I väntan på Bojangles? ;) Jag har i alla fall blivit omvänd, jag trodde att jag inte gillade deckare, men nu plöjer jag deckare i en strid ström – och gillar dem :)

   Gilla

   • Arletta Ellington permalink
    28 april, 2017 09:49

    I väntan på Bojangles är ju en underbar roman med värme känsla och vemod. Den ville jag inte ha missat. Jag råkade bara komma på den när jag var inne en sväng på biblioteket. Så stod den där på bokvagnen med nyss återlämnade böcker och såg ovanlig och lockande ut. Jag kunde inte låta bli den. Och det var minsann bra det.
    Ellington

    Liked by 1 person

 12. 28 april, 2017 11:02

  jag har också med Sekwa. ofta blir det lite små förlag som jag beundrar

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 11:40

   Jag kan tänka mig att de små förlagen saknar samma ekonomiska resurser som de stora förlagen, och därför fokuserar på smalare litteratur som kanske inte läses av lika många. De stora förlagen konkurrerar ut de små i budgivningarna av rättigheterna till böcker. De små förlagen drivs väl dessutom många gånger av få personer, som gärna fokuserar på personliga favoriter. Har man samma smak kan man hitta rena guldkorn.

   Gilla

 13. 28 april, 2017 07:29

  Det finns så många bra förlag, men även jag är gillar Sekwa

  Liked by 1 person

 14. 28 april, 2017 06:42

  Alla förlag är verkligen duktiga på att ge ut varierande böcker så det är tur man inte bara behöver läsa böcker från ett förlag :)

  Liked by 1 person

  • 28 april, 2017 11:48

   Ja, det är sant, omväxling förnöjer heter det ju, och för mig stämmer det i alla fall. Efter en deckare vill jag gärna läsa en bok från en helt annan genre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: