Hemlagat (17/365) – Kyckling med butternutpumpa

kyckling-pumpa-1

Till den här lunchen inspirerades jag av två recept från boken Hjärtvänlig mat: livsstilsboken som skyddar ditt hjärta. Det är kyckling som kryddats med ingefära, paprika, salt och peppar. En sallad av spenat och granatäppelkärnor. En sås av olivolja, jordnötssmör, lime och litet salt. Och så ugnsgratinerad pumpa med valnötter och gojibär med litet ringlad olivolja över. Väldigt fräscht och gott.

Men som jag slet med den här bilden… :/ Nu blir det inga matbilder för lång tid framöver här i bloggen. Jag provade mitt 50 mm och sedan mitt vidvinkelobjektiv. Ingenting blev bra. Ljuset var först helt ok när solen sken in genom fönstren, men plötsligt blev det alldeles mulet och grått. Jag glömde att rensa bordet från saker som kunde bildade skuggor, och upptäckte det först efteråt… Jag provade att fota med och utan duk. Med gaffel och utan gaffel. Rakt ovanifrån och som här litet snett ovanifrån. Upp på stolar, upp på bordet, ned på golvet igen. Byte av objektiv. Lägga ifrån mig kameran för att plocka undan saker som skuggade. Nästa gång skall jag fota något snabbt och enkelt!

Receptet kommer här!

Till 4 portioner

Ingefärskyckling
500 g kycklingfilé
3 msk finriven färsk ingefära
1 msk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2 krm salt
1 granatäpple
140 g babyspenat
.

Jordnötsdressing
3 msk olivolja
1 msk jordnötssmör
1/2 lime
1 krm salt
.

Nötig butternutpumpa
1 butternutpumpa
1 dl torkade tranbär
1 dl valnötter
2 krm salt
2-3 msk olivolja
.

Gör så här
1. Blanda ingefära, paprikapulver, peppar och salt. Gnid in kycklingfiléerna med blandningen och låt gärna marinera några timmar i kylskåpet.
2. Stek kycklingen i ugnen i en ugnssäker form 20–25 minuter i 175 grader. Innertemperaturen ska vara 68–70 grader, använd en stektermometer. Alternativt kan du steka i olja i en stekpanna 7–8 minuter per sida, tills kycklingen är genomstekt.
3. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Hacka tranbär och valnötter och fyll fördjupningen i pumpahalvorna. Salta och ringla över olja. Ugnsbaka halvorna i ugnen tills de känns mjuka, ca 35-45 minuter, 175-200 grader.
4. Blanda olivolja, jordnötssmör, pressad lime och salt till en dressing.
5. Dela granatäpplet och kläm eller pilla ut kärnorna. Blanda spenat och granatäppelkärnor med dressingen och servera till kycklingen.

 

logga2017

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

13 reaktioner till “Hemlagat (17/365) – Kyckling med butternutpumpa

 1. Känner så väl igen beteendet och att fota maträtter. Jag tycker det är svårt men man lär sig av att testa olika varianter och du lyckades jättebra med allt i detta foto tycker jag. Ser både tilltalande gott, bra ljus, bra fokus, bra skärpedjup, färger som framträder bra, fin uppläggning och komposition. Snyggt att du valt att bara ha gaffeln på tallriken.
  Ett matrecept jag kan absolut pröva. Mums…….

  Ha en helg Anette !
  Kram Marie

  Gilla

 2. Oj, vad du är självkritisk! Du låter ju nästan som mig… ;) Jag tycker att den här bilden blev riktigt bra. Jag gillar att skärpan är på kycklingen och sen blir mer och mer oskarp ju längre in i bilden jag kommer. Det ser jättegott ut och låter inte alls tokigt heller. Knske blir det ett till av alla recept från dig jag testar. :)

  Gilla

 3. Är man perfektionist så är man. Basta! Sa ju igår att du är världsmästare på att arrangera bilder. Det här fotot är ytterligare ett bevis. Gissar att kycklingen var kall när du väl börjat äta det;-)

  Gillad av 1 person

 4. Det hela både låter och ser otroligt gott ut men oj vad du fick jobba !!! Men det kanske det var värt för bilden är det då inget fel på alls, iallafall inte i mina ögon´. Men visst känner jag igen mig i vad du beskriver, frustationen när man så gärna vill och det inte alls blir som man tänkt. Duken och gaffeln gjorde du rätt i som lät vara med liksom vinkeln du valde.
  Receptet ska jag spara, ingefära, lime och allt så himla gott. Det enda jag är lite tveksam till är jordnötssmöret men varför inte våga testa något nytt : -)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.