Hur är det med julstämningen så här en vecka innan julafton?

Inte mycket till julstämning i den här bilden, rakt ur min verklighet just nu ;) Men litet julstämning skymtar faktiskt i bakgrunden, under den rödvita handduken står nämligen en stor kastrull med min hemgjorda pepparkaksdag, som vi skall baka ut i kväll. Och jag har köpt två askar med delar till pepparkakshus som Bella och Jackie skall få sätta ihop och dekorera.

Om boktravarna. Själva forskningen är egentligen klar, det jag gör nu är att formulera den teoretiska ramen för avhandlingen och då behöver jag läsa på om demokrati, välfärdsstatens uppkomst och utveckling, rättskultur och en hel del annat. Havregrynsgröt med äggsmörgås och kaffe fungerar perfekt tillsammans med läsning!

I går morse fräschade jag upp kunskaperna om hur det gick till när Per Albin införde folkhemsbegreppet. En del saker har ingen direkt betydelse för avhandlingen, men det är bra att läsa på om samhällsutvecklingen för att bättre förstå varför en viss händelse inträffade.

På dagarna sitter jag ofta i husets gamla sal. Om någon undrar om jag själv ser vad jag skrivit, så är svaret: inte alltid ;) När jag får idéer måste de snabbt ned på papper innan de försvinner, och då blir det sådana här hieroglyfer.

Men jag jobbar inte bara. Jag tycker själv att jag hinner med alldeles för litet. Jag skulle behöva stänga in mig i en liten stuga och bara arbeta, sova och äta tills boken är klar. Men det vill jag ju inte, då skulle jag missa exempelvis det här…

I år fick jag uppleva två luciatåg. Ett med Jackie och Bella i deras skola, och ett med det här gänget. Det var Max första luciatåg, och dessutom i samma kyrka som Bella och Jackie gick luciatåg när de var små. Så himla mysigt ♥

Mockning när Leiftra varit inne på natten, vilket inte händer så ofta, bara när det regnar väldigt mycket, annars vill hon och kompisarna helst vara ute med himlen som tak.

Vi har delat upp fodringarna mellan oss tre som har hästar i stallet. När jag skall fodra passar jag på att väga upp hö och fylla höpåsarna till frukost, lunch och middag och hinken med mineraler, nyponpulver och magnesium.

Halv tre slutar Bella och Jackie skolan, och under ett par dagar när vi körde hemåt var det så här magiskt. Vi var tvungna att stanna och fota. Tyvärr suddigt, men ni anar kanske hur stämningsfullt det var. Och kallt. Byggnaderna i bakgrunden är Johannesbergs slott som döljs litet av dimman.

Dansterminen avslutades med två julshower. Genrep innan, så jag hade tre timmar att fylla med något vettigt. Jag åt och läste och åt. Det är så fint att se dansarna på scenen och se hur mycket de har utvecklats under de här fem åren.

November och december har hittills varit otroligt hektiska. Förutom att arbeta har jag:

* … varit på sjukhuset för att ta bort en benbit som fastnade i halsen
* … hjälpt tjejerna en hel del med att plugga till prov
* … försökt hinna rida men knappt hunnit se min lilla häst mer än när jag utfodrar, det måste bli ändring på det!
* … tränat när tjejerna har dansat
* … haft hosta i flera veckor, så ibland har jag bara väntat i bilen när tjejerna dansat (sex timmar per vecka plus tiden det tar att skjutsa, men shit happens, nya tag efter nyår!)
* … firat Bellas femtonde födelsedag och jag lagade Delizie del Piemonte till hela släkten
* … varit på väldigt bra utvecklingssamtal i skolan med både Bella och Jackie
* … firat flera av tjejernas kusiners födelsedagar
* … varit väldigt orolig. Min pappa fick en hjärtinfarkt, så det har varit mycket oro och allt annat som följer med en sådan allvarlig händelse. Han klarade sig, och skall göra en till operation nu i veckan för att rensa en till åder
* … ätit lunch med Mona som jag lärt känna genom våra bloggar
* … varit på möte med min handledare och biträdande handledare på universitetet
* … hämtat granris till julbocken tillsammans med min mamma
* … ätit lunch med min barndomsvän Ullis

Och när man sedan börjar andas ut och ser sig omkring, så upptäcker man att man fullkomligen vadar i hundhår… Bara att ta lilla hunden under armen och gå ut och borsta henne. Det blev en till hund :)

Inte så mycket till julstämning än, men var så säkra, det kommer det att bli även i år! Vi blir tjugo personer här på julafton, så jag skall sätta igång med förberedelserna.

Jag har en del annat att göra, men så snart jag hinner kommer det inlägg med bilder från vårt julpyssel, kanske en Christmas Home Tour, recensioner av minst två böcker som jag läst men inte hunnit skriva om, mitt år i text och bilder – en sammanfattning av året som gått, en sammanfattning av bokåret 2019 (lär bli kort ;)), bilderna som blev topp nio på mitt Instagramkonto, mina mest lästa inlägg i bloggen i år. Bland annat.

Men nu åter till min rättshistoriska värld en stund till.

 

8 reaktioner till “Hur är det med julstämningen så här en vecka innan julafton?

 1. Har tänkt mycket på dig och allt som hänt. Håller tummarna att andra operationen går bra och att allt annat också blir bra. Skönt att det närmar sig slutet med boken. Hoppas du kan komma igång med ridningen igen, men det är ju väldigt mysigt att bara pyssla i stallet. När jag läste ditt inlägg slår det mig att det blir min första julafton utan att gå till stallet… Känns jobbigt.
  Mysigt med Max och luciatåg. Och roligt med dansuppvisning! Och eftersom jag lärt känna dig en del tvivlar jag inte det minsta på att det blir julstämning hos er! Glöm inte att tänka på dig själv bara.
  Vi landar natten mot julafton och hemma är allt klart. Bara granen som ska kläs och det gör vi tillsammans innan Kalle. Och så har jag lagt in en beställning på hemköp som jag hämtar julaftons morgon. Bordet är förberett med dukning och paketen är inslagna och rimmade och all mat som gick att köpa eller göra innan är fixat. Här nere har de julpyntat nåt helt otroligt. Har varit nervös inför resan i ett halvår men den funkar så himla bra för du vet vem. Så glad och lättad. Så då gör det inget att jag är sjuk. Men i natt hostade jag lite mindre i alla fall.
  Jag önskar dig och din familj en riktigt god jul! Stor kram ❤🎄🤶⭐

  Gilla

 2. WOW du är helt otrolig .-) Det är så bra att du faktiskt reflekterar / noterar allt som du gjort. För mig så går allt bara runt runt och har INGEN som helst koll på vad jag egentligen har gjort på en månad. Fast jag vet att jag gjort himla massor…. Rida var det ja…. japp jag behöver också verkligen ändra på det. Vi 2 + våra lurviga ut i skogen = tumme upp

  Gilla

 3. Otroligt fina och stämningsfulla foton! Återigen, du är en fena på att arrangera bilder:-)
  Annars blir jag aning matt bara jag läser inlägget och allt du hunnit med förutom avhandlingen alltså. Ge mig bara en tiondel av din energi, tack;-) Förstår nästan att du har legat lite lågt med blogginlägg;-)
  Nu hoppas jag bara att den andra operationen av din pappa blir lika bra som den första, så att du kan andas ut.

  Gilla

 4. Här bjussar du verkligen på dig själv och verkligheten med gröten i tallriken och halväten äggmacka uppi alla böcker och hieroglyfer. Jag skriver också snabbt ner mina idéer. Förr så stenograferade jag dem, har nog glömt det mesta.
  Så mysigt. Önskar dig en fin förberedelse och en God Jul. Kram, Gerd

  Gilla

 5. Helt underbart inlägg Anette! Otroligt vad mycket du hinner med och vilken energi du har :D Jag älskar allt det du visar och berättar om, det känns som om man känner dig ;) Jag tror att det kan kännas så när man har en längre kontakt och delar inlägg med varandra. Hur som helst, så ett stort tack! <3

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.