Lästa böcker i september

I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågan vad vi läst under tiden hon varit i Barcelona, det vill säga under september. Jag tror att jag eventuellt hann läsa två av de här innan Annikas resa, men övriga har jag speedläst och recenserat under de senaste två veckorna. Fler som bloggat på samma tema hittar du här!

 

last-i-september

Omdömen om böckerna

Jag har nog aldrig läst så många böcker under en och samma månad som i september i år. Det var ingenting jag strävade efter, utan en kombination av att det gavs ut många spännande böcker med recensionsdatum just i september och min nyfikenhet på de böckerna. Ni ser ju själva vilken fantastisk läsmånad det blev – sex stycken böcker som var fantastiskt bra i sina respektive genres. Jag kan verkligen rekommendera allihop. Vissa för det fantastiska språket i böckerna, som Mattias Edvardssons bok En nästan sann historia och Olivier Bourdeauts I väntan på Bojangles. Andra för djupet och allvaret i historier som är viktiga att berätta, som Fredrik Backmans bok Björnstad, Nellie Berntssons bok Jag är Nellie, där hon berättar om den grova mobbing hon utsattes för under skolåren utan att vare sig jämnåriga eller vuxna agerade, och förstås Ruta Sepetys bok Tårar i havet, om hur krig påverkar oskyldiga barn och ungdomar. Missa inte heller Djupgraven av mor och dotter Sten.

Så många fantastiska böcker under en och samma månad, det kommer nog bli svårt att toppa. Dels hade jag valt de flesta av böckerna själv, och vet man vad man gillar blir det förstås lättare rätt. Dels fick jag tips från förlagen om två böcker, och de gjorde rätt bedömning, de böckerna är med bland fempoängarna. Alla de sex böckerna som fick full pott är fantastiska, i sina respektive genres. Är det böcker för barn och tonår bedömer jag dem inte på samma sätt som böcker för vuxna. Och är det en deckare måste det självklart vara en spännande handling med en smart intrig.

Min favorit är I väntan på Bojangles, en snabbläst och tunn bok som sätter djupa spår. Den är en av de allra bästa böcker jag någonsin läst.

 

★★★★★

Fredrik Backman, Björnstad (skönlitterär roman)

Nellie Berntsson, Jag är Nellie (barn och tonår)

Olivier Bourdeaut, I väntan på Bojangles (skönlitterär roman)

Mattias Edvardsson, En nästan sann historia (skönlitterär roman)

Ruta Sepetys, Tårar i havet (barn och tonår)

Camilla och Viveca Sten, Djupgraven (barn och tonår)

★★★★

Karin och Albin Alvtegen, Nyckeln till Hinsides (barn och tonår)

Bodil Jönsson, Tio tankar om arbete (samhälle, politik)

Rachel Renée Russell, Nikkis dagbok # 7: Berättelser om en (INTE SÅ GLAMORÖS) TV-stjärna (barn och tonår)

★★★

Sara Beischer, Mamma är bara lite trött (skönlitterär roman)

Fausto Brizzi, 100 lyckliga dagar (skönlitterär roman)

Anna Fredriksson, Avskedsfesten (skönlitterär roman)

Anders de la Motte, Slutet på sommaren (deckare)

 

Ha en fin dag!

 

 

16 reaktioner till “Lästa böcker i september

 1. Ja läste också ovanligt mycket i september och dessutom många riktigt bra böcker, men att de är så bra är nog det som gör att läsningen flyter på så bra :)

  Gilla

 2. Här fastnar jag på Anders de la Motte. Upptäckte författaren av en slump köpte hans andra bok UltiMatum, älskade den och köpte hans första MemoRandom. Jag brukar ju läsa bokserier i fel ordning som du vet… Så nu väntar jag återigen på att tredje boken ska komma ut som pocket.

  Den här månaden slår jag dig inte heller – vad gäller lästa böcker alltså;-)

  Gillad av 1 person

  1. Snart slår du mig nog i läsning, jag kommer att läsa mindre framöver, inte litet hoppas jag, men mindre :) Vissa nätter har jag läst och skrivit recensioner fram till midnatt för att hinna i tid till recensionsdatum.

   Gilla

 3. Jösses … och här går jag och tycker jag är superduktigt att ha kommit lite mer än halvvägs i min bok, vilken jag läst nu i nästan två månader 😂

  Gillad av 1 person

  1. Det är i alla fall mycket mer än vad jag läste under flera år tidigare :) Vid årsskiftet bestämde jag mig för att ta upp läsandet av böcker igen, trots att jag inte kände att jag hade tid eller ork. Sedan dess ser jag nästan aldrig på teve, häromdagen blev jag tvungen att be vår ena dotter att hjälpa mig med vilken kontroll som var till teven, jag kom inte ihåg hur man startar den :))

   Gillad av 1 person

 4. Alla dessa böcker är av den bättre klassen. Just nu hållerjag på att ”traggla” mig igenom ”under palmen i Anitibes” men vet inte riktigt hur jag ska ta mig igenom den boken. Den är inte särskilt bra i min smak. Bävar när jag ska recensera den. :)

  Stort tack för din kommentar på min blogg om fotoutmaningen. Jag kommer att fortsätta som vanligt med bloggen fast utan fotoutmaningen. Det var flera orsaker till att jag slutade, bl a att jag tyckte jag hade kört fast och inte kunde utveckla mig något i fotandet och som jag behöver fundera på och jag vill lära mig mer.

  Vill inte inte bara ”klicka” av en bild för att temat ska lösas utan vill ha en bra och utvecklande tanke bakom varje bild. Du förstår nog hur jag menar. Du är en av dom som jag känner att du gör så och har den känslan för ett foto och jag har verkligen uppskattat dina bilder på det sätt du har presenterat dom och naturligtvis så kommer jag att följa din blogg fortsättningsvis också.

  Gillad av 1 person

  1. Vad tråkigt att du slutar med fotoutmaningen. Men jag förstår precis hur du tänker. Jag har också fastnat litet just nu, kanske för att allt fokus blev på att hinna läsa och recensera alla böcker. Känner inte jag att jag utvecklas eller att fotona jag tar saknar mening, annan än att fylla temat, då är inte fotoutmaningen intressant för mig heller. Vi får se hur det blir. Jag skall försöka hinna ut med kameran i helgen, det är ju så vackert nu med solen som lyser upp alla höstfärgerna.

   Jag känner verkligen igen mig även i det du skriver om att recensera en bok som man inte gillar… Verkligen jobbigt. Jag började med att ge poäng, så jag får väl fortsätta med det. Annars kan man ju bara beskriva boken och vad man tyckte, utan att ge poäng, då blir det inte lika drastiskt. Samtidigt ger det trovärdighet åt den som recenserar om man är rak i sina bedömningar. Den här månaden var det jobbigast att bedöma Anders de la Mottes bok. Förlaget har verkligen satsat på honom, han åker till olika signeringar i en bil med bokens omslag på hela bilsidan. För mig var den boken bara ett jaha, och då måste jag skriva det.

   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en fantastisk månad, det blir nog svårt att toppa den framöver. Dels hade jag valt de flesta av böckerna själv, och vet man vad man gillar blir det förstås lättare rätt. Dels fick jag tips från förlagen om två böcker, och de gjorde rätt bedömning, de böckerna är med bland fempoängarna. Alla de sex böckerna som fick full pott är fantastiska, i sina respektive genres. Är det böcker för barn och tonår bedömer jag dem inte på samma sätt som böcker för vuxna. Och är det en deckare måste det självklart vara en spännande handling med en smart intrig. Min favorit är ”I väntan på Bojangles”, en snabbläst och tunn bok som sätter djupa spår. Den hamnar på min all time high över alla böcker jag någonsin läst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.